Търсене в този блог

сряда, 28 ноември 2012 г.

Коледна украса според Фън Шуй





С настъпването на последния месец от годината започваме да се замисляме за коледната украса на дома. Фън Шуй принципите действат и тук и ще ни помогне да създадем по-хармонична и жизнерадостна атмосфера за себе си и за всички, с които ще споделим празничните дни, както и ще повишим притока на положителна енергия в семейното жилище.
  Главната идея на коледната украса според Фън Шуй е да създава усещането за мир и баланс. Както знаем, основно правило във Фън Шуй философията е да се стимулира потока от положителна енергия „Чи“ чрез позиционирането на вещи в пространството, чрез използването на определени елементи като част от интериора и премахване на други като носител на негативна енергия и най-вече – чрез поддържане на хармонията. 

  На първо място при аранжиране на коледната украса според Фън Шуй принципите е разчистването на дома. Това означава да се отървем от всички ненужни вещи, за да освободим пространство за новите елементи от интериора – коледните. Ако не искаме да  ги изхвърлим, може да ги разпределим в кашони или торби и да ги приберем в мазето или килера докато отминат празниците. На показ трябва да оставим само предметите, които наистина харесваме и които имат някаква сантиментална стойност за семейството ни.


Ролята на цветовете в коледната украса според Фън Шуй

      Цветовете са основен фактор за функционирането на Фън Шуй принципите. В зависимост от това как ги комбинираме, колко са ярки и как ги разпределяме в отделните стаи, цветовете служат като катализатор на положителна или на отрицателна енергия. Ето защо, дори да обичаме тенденциозните и ярки коледни цветове като червено, зелено и златно, по-добре да тушираме ефекта им като прибавим по-светли пастелни нюанси. В противен случай ще засилят съществуващата енергия и ще се наруши балансът.
Има места, на които „струпването” на ярки цветове е позволено, едно от тях е коледната трапеза, чиито подканващ блясък можем да засилим с помощта на прибори, салфетки, декорации и естествени елементи в желаните празнични цветове.

Хармония на интериора

    Важно е домът ни да бъде хармонично подреден. Ето защо трябва да умеем да преценяваме пространствените измерения и да компенсираме „липсващото”. Aко помещението е малко, в него не трябва да има прекалено много отразителни повърхности, защото излишната енергия, няма да може да бъде поглъщана от интериора и ще се създава напрегната атмосфера. Вместо това по-добре е да се обзаведе стаята с мебели с матово излъчване, с меки и заоблени форми, а към коледната украса да се добави повече панделки и текстилни елементи. Ако пък помещението е прекалено просторно, не щади декорацията, защото тя ще се губи в пространството и ще създава усещане за пустота.

Коледната елха според Фън Шуй
        Основният атрибут на коледните и новогодишните празници е коледното дърво. Как трябва да го украсим според фън шуй?
На първо място трябва да се снабдим с живо дърво, то не трябва да бъде изкривено или деформирано. Ако имаме възможност може да се снабдим и с клонки от смърч.
Коледната елха често е наричана „сърцето на дома”, а украсяването й е кулминационният момент в подготовката за празника. Изключително важно според принципите на Фън Шуй е да не се прекалява с декоративните елементи. Колкото и да обичаме светлинките, топките и панделките за елха, трябва да позволим на дръвчето „да диша”. Важно е всички в семейството да проявят вдъхновение и творчески импулс  в направата на коледната декорация.
Фън шуй тайна са тематичните играчки. Ако през новата година желаем любов, радост и приятелство, то червеният цвят трябва да доминира в украсата. Жълтият цвят носи послание за мир и разбирателство. Останалата част на украсата е по наша преценка.
Трябва да знаем, че според Фън Шуй учението в коледната елха се съдържа много негативна енергия заради многото остри боцкащи иглички, която ние трябва да съумеем да  неутрализираме. Фън Шуй специалисти съветват вместо гирлянди и остри играчки елхата да се декорира с цветни и красиви ленти - по този начин негативната енергия ще се стича далеч от дома ни.

        Местоположението което сме избрали на коледната елха в домът ни привлича определена  енергия. В идеалния случай тя трябва да бъде поставена в центъра на стаята, но не винаги това е възможно. Елхата трябва да се постави в стаята, която прекарваме най-много време със семейството си. Ако имате дете е добре да поставите една елха и в неговата стая.

          Преди да поставим коледната дърво в домът си е добре да знаем къде е точното му място според китайското учение. Едни от най-благоприятните места за поставяне и се явява  южният и югоизточният ъгъл на помещението, в което искаме да поставим елхата, те са под влияние на елемента Дърво.
Югът е благоприятен, особено ако елхата е украсена със светещи лампички, защото югът е мястото, което се намира под въздействието на Огъня. Това е и мястото на материалното благополучие.

       Ако поставим елхата в източната част, ще активизираме сектора на здравето. Класическият китайски фън шуй не е метод за изпълняване на желанията, както пише в много книжки, а средство за хармонизиране на пространството.

Оказва се, че съгласно древното изкуство фън шуй, ако правилно поставим елхата у дома, може да променим живота си към по-добро или "да програмираме изпълването на желанията ни" през следващата година. 
- Искаме да укрепим семейните отношения? Нека поставим елхата вляво от входната врата на стаята, покрай стената. Ако искаме да доставим радост на децата – трябва да поставим я вдясно. Ако сложим елхата в далечния ъгъл – интимният ни живот ще бъде изпъстрен с нови краски. В тази сфера можем да направим още нещо – композиция от елхови клонки, която да увиснем над леглото си: Ерос ще се пресели във спалнята ни!
- Стремим се към материално благополучие – тогава трябва да поставим елхата в далечния ляв ъгъл и да я украсим с златни монети и червени панделки. Ако елхата ни е в пясък, можете да заринем няколко монети, обвити в червена хартия, в него.
- Ако поставим елхата до вратата на стаята, това разположение ще ни донесе през новата година усещане за сила и самочувствие.
- Разположим ли я  в близкия ляв ъгъл , това ще стимулира разширяването на контактите ни с външния свят, развитието на творческите и интелектуалните ни възможности.
ако посрещнем нова година в работна атмосфера, в офиса -  елхата трябва да бъде срещу входната врата. Така ще стимулира кариерното развитие на всички работещи там. Същото разположение може да направим и у дома.

При украсата на дома първо степенувайте приоритетите си: нуждаете се от повече здраве и разбирателство в дома, имате проблеми с партньора, не ви върви в работата…
Ето и някои от елемен­тите, които можем да добавим в празничната украса на дома според желания си за прос­перитет, здраве, любов и т.н.
Кариера добре е да добавим към украсата елементи, които симво­лизират вода. Например нарисувани снежинки по стъклата или  снежен човек пред входната си врата.
Семейство нека извадим от скриновете си вещи, кои­то са ни семейно нас­ледство: свещници, вази, сервизи и всичко, което ни е подарено от нашите близки.
Уважение - за да спе­челим повече уважение нека при­бавим огнен елемент: свещи, светещи лампич­ки, растението коледна звезда.
Здраве - купа с пресни плодове, коледна звез­да, растения в саксия.
Деца - предмети във формата на шейна или красива кукла, но не го­ляма. Нещата, които пос­тавяме, трябва да са кра­сиви, с много орнаменти.
Пари - еле­менти, които символизират богатство. Например да оставим на видно място подаръ­ците, които ще получим и раздадем по празниците, а също и шоколадови изделия.
Образование - религи­озни фигури, картини и книги ще увеличат мъд­ростта в дома ни.
Любов - шоколад и други вкусотии.

Украса на коледната трапеза според Фън Шуй

Много е важна формата на трапезната маса. Най-добре е тя да е с кръгла или овална форма, за да запази приятелската атмосфера. Отсъствието на остри ръбове в помещението позволява на положителната енергия да тече свободно и плавно. Все пак, ако масата ни е квадратна или правоъгълна, добре е да разположим гостите си така, че да не се чувстват притиснати в ъглите й – т.е да освободим пространството наоколо, за да им дадем достатъчно въздух.
За да предадем блясък, пищност и изобилие на трапезата, нека всеки който има да извади тежките сребърни прибори, кристални сервизи или порцелан, тези от нас които не разполагат с такива… да импровизират- в крайна сметка важна е идеята и настроението. Червени салфетки, плодове, поднос с плаващи свещи, които излъчват естествена енергия и успокоение, лека музика вместо телевизия ще допринесат за желаната атмосфера.

Заобикаляйки се с хора и вещи, които наистина обичаме и следвайки няколко основни принципа, можем да създадем баланс, хармония и блаженство, които да ни обгръщат не само по времe на празниците, но и в ежедневието след това. Нека не забравяме, че  Коледа е време за мир и разбирателство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар