Търсене в този блог

сряда, 21 ноември 2012 г.

Фън Шуи съвети за входната врата и антрето



  Антрето е
„входът на положителната енергия Чи”. Това е първото нещо, което хората виждат, когато отворите вратата на дома си и първото помещение, в което влизате, когато се прибирате. Затова то трябва да бъде възможно най-гостоприемно и предразполагащо. Сложете постелки, закачалки, всичко, което показва, че отвътре струи живот.
Входната врата е онази част от жилището, която отделя дома ни от външния свят. Затова във фън шуй тя се нарича "устата на чи". Ето защо е особена важност да се погрижите тя да привлича позитивна енергия (чи) и да филтрира лошата енергия, идваща отвън.
Около входната врата е необходимо да има достатъчно свободно пространство, за да може енергията Чи да влезе.
Входът на къщата трябва да бъде приветлив както за вас, така и за вашите гости.
На прага на вратата не е препоръчително да има обувки.
Той трябва да бъде чист, без каквито и да било препятствия.
Антрето трябва да бъде гостоприемно – боята не бива да е олющена, а при възможност близо до вратата трябва да има ваза с цветя. Не блокирайте входа на своя дом с излишни предмети – връхни дрехи, обувки, колела или чанти. След влизане в жилището трябва да събуете обувките си, като е добра идея да ги съхранявате в специално обособен гардероб. Това ще помогне на енергиите, които са извън и вътре в дома, да стоят отделно една от друга.



Фън Шуй съвети за антрето:

  • Всичко около входната врата трябва да работи безпроблемно и да изглежда красиво. Така например дръжката на вратата трябва да се движи лесно, изтривалката трябва да бъде поставена стабилно върху пода и да не се плъзга, вратата трябва да се отваря лесно и безпроблемно, а шкафът за връхните дрехи трябва да е изчистен откъм опасни предмети, които могат да паднат всеки момент.
  • Ако не разполагате с просторно пространство във фоайето се погрижете да осветите добре мястото и да го пазите чисто и спретнато. Доброто осветление активира енергията. Като цяло огледалата са един сложен елемент във философията на фън шуй, но все пак е добре да добавите в антрето си огледало, което да „отвори” ограниченото пространство.
  • Монтирайте до входната си врата ярко осветление, като поставите осветителни тела от двете страни на вратата. Това ще увеличи позитивната ян енергия.
  • Боядисайте входната врата в ярък цвят, различен от тези вътре в дома си – най-подходящо за целта според философията на фън шуй е червеното.
  • Отбележете върху входната врата номерът на къщата или апартамента.
  • Ако живеете в жилище с повече от една врата, то входната врата трябва да бъде най-добре изглеждащата.
  • Входната врата трябва да може да се отваря напълно, без нещо да я спира по пътя. Важно е да пазите областта около нея чиста, отворена и без излишни елементи.
  • Избягвайте да поставяте в антрето агресивни картини или остри предмети.
  • Антрето трябва да е не само чисто, красиво и практично, но трябва да бъде и израз на Вашата същност – да Ви влияе лично, да прави Вас и Вашето семейство щастливи, че се прибирате у дома. Ако в момента това не е така, експериментирайте и вижте от какви промени се нуждаете в тази посока.
  • Окачете вятърни чанове от външната страна на входната врата – те са популярен инструмент за балансиране на енергиите.
  • Според философията на фън шуй първото нещо, върху което попада погледът при влизането в дома е онзи елемент, който е свързан с Вашите пари. Ако виждате синьото пластмасово кошче за отпадъци например, може би асоциирате парите си именно с отпадъците. От друга страна свежите цветя са символ на благоденствието, затова е добре първото нещо, което виждате при влизане да бъдат например жълти лалета (счита се, че този цвят привлича парите), природна картина, керамична поставка за чадъри или въобще всичко онова, което е естетически красиво за Вас самите.
  • Никога не окачвайте на входа мъртви или сухи растения – те блокират позитивната енергия.
  • Ако входната Ви врата сочи директно към вътрешността на дома, чак до задната врата, блокирайте потока с голямо растение или мебел. В противен случай енергията чи може да премине директно през дома и да излезе от него.
  • Ако живеете в мезонет и стълбите към втория етаж са срещу вратата, вероятно вниманието на всички първо ще се насочва натам. Сложете огледало или камбанки, друг подходящ метод е долният етаж да бъде в по-ярки цветове.
  • Уверете се, че пощенската Ви кутия е в добро състояние – тя е символ на контакта Ви с външния свят. Същото важи и за звънеца на вратата.
  •  Всички стълби и подови настилки трябва да бъдат солидни и стабилни при стъпване. Когато всичко работи безпроблемно, Вие и Вашият дом ще се чувствате сигурни.


       



    Източници:
    dominomag.com
    rd.com 
    Списание "Мери", октомври, 2007


Няма коментари:

Публикуване на коментар