Търсене в този блог

неделя, 25 ноември 2012 г.

Фън Шуй съвети за спалнята




 
Според Фън Шуй всяка стая от жилището ни трябва да има свое собствено излъчване и да бъде подредена така, че в нея да се чувстваме уютно и спокойно. Всяка вещ трябва да има определено място, а недостатъците на помещението трябва да бъдат компенсирани.
  Според китайските традиции спалнята е най-важното помещение в дома ни. Това е източникът на енергия за членовете на едно семейство. Леглото трябва да е солидно, с дървена рамка, задължително да бъде опряно до стената, да не е насочено към вратата и т.н.
Цветът и пространството са едни от най-важните Фън Шуй елементи в спалнята.
Използвайте приветливи и успокояващи цветове
Специалистите препоръчват топли, богати земни и телесни цветове за спалнята – например теракота, мед, корал, крем, праскова и шоколад. С тяхна помощ се създава приканваща към почивка атмосфера. Меките натурални цветове, като например пастелно сините, зелените и лавандуловите нюанси, придават на помещението тиха, вибрираща и приканваща енергия. Ярките червени и оранжеви нюанси обикновено се асоциират с ян – мъжката енергия, и затова те се считат за твърде стимулиращи. Когато обаче се използват разумно – като акцент в интериора, червеното и розовото могат да допринесат за романтиката. Можете да замените червеното и розовото с цвят бургунди, нар, патладжан или пурпурно.

  Спалнята трябва да бъде вашата лична стая, да не се посещава от гости и да се запази личното ви пространство.
  Осветете помещението правилно
Когато става въпрос за осветлението в спалнята, фън шуй експертите считат, че основният момент е гъвкавостта. Вероятно искате множество естествени източници на светлина през деня, мека светлина вечер и пълна тъмнина, докато спите. Освен всички останали полезни свойства, достъпът до сутрешните слънчеви лъчи веднага след събуждане повишава производството на серотонин (хормона на щастието) и може да ни зареди с положителна енергия за целия ден. Затова е хубаво да заложите на завеси или щори, които могат да се дръпнат с едно движение – сутрин, за да пусне вътре слънчевите лъчи, а вечер, за да осигури тъмнина в помещението.

  Когато избирате осветителните тела за помещението, уверете се, че си осигурявате светлина от различни места – отгоре, откъм масата, върху стената и пр. Балансираната светлина, насочена надолу (например вграденото в тавана осветление) осигуряват мека светлина, която увеличава притока на енергия. Добре е осветлението да бъде с опция за намаляване на интензивността, за да можете да се настроите постепенно за сън с подходяща атмосфера.

Спалнята трябва да е място за почивка, размишление и интимност, а не за работа, упражнения или силна музика. Уредът за упражнение, телефонът, телевизорът, компютърът или работното бюро изсмукват голяма част от енергията в помещението. Освен това те ни разсейват от почивката и романтичната атмосфера, нарушавайки спокойствието на мястото, което е предопределено за „изключване” от стреса.
Ако се налага спалнята Ви да играе ролята на 2 помещения с различна насоченост (например място за сън и работен кът), поставете между двете пространства лек параван
или красива материя, закачена за тавана. Те ще блокират гледката към бюрото и всички останали предмети, напомнящи за стресовото ежедневие. Ако пък държите върху нощното си шкафче цяла купчина книги, преместете повечето от тях на друго място, оставяйки само 2- 3 книги - многото заглавия Ви „призовават” да ги прочетете и това може да смути почивката Ви. Ако не можете да се откажете от телевизора, поставете го в специален шкаф, така че когато не гледате можете буквално да затворите вратите и да скриете приемника.
Важно е да създаваме „енергия за двойка” в спалнята си, усещане за баланс и богатство за стаята. Поставяйте аксесоарите в чифт или поне в повече от един брой! Ако имате само нощно шкафче или място само от едната страна на леглото, откъдето да легнете, това е своеобразен символ на самотата. Симетрията е ключът към тази цел, затова позиционирайте нощните шкафчета и нощните лампи и от двете страни на леглото.
В спалнята най-далечният десен ъгъл е "любовният център". Независимо дали сте обвързани или не, добре е там да се изградите „храм на любовта”. Това може да бъде например масичка, шкафче или лавица, върху която да поставим снимка с партньора, а ако човек е необвързан/а – снимка или картина на щастлива двойка. Можем да добавим и книга с романтична поезия, както и кутия с формата на сърце. Това място се превръща в материално потвърждение на целите ни, свързани с установяването на връзка. Друг подходящ предмет е цъфтящо растение със заоблени, не остри листа или дори копринени изкуствени растения. Не оставяйте обаче болни или увехнали растения в помещението, а отделните сухи части махайте своевременно!
Подходящи за декорация на спалнята са красиви и романтични произведения на изкуството.
Отворете очите си за красотата - Стандартна фън шуй стратегия е да изберете произведение на изкуството или предмет, който изобразява неща, които искате да Ви се покажат в живота – любов, успех или пък вътрешна хармония. В спалнята специалистите предлагат да закачите любимото си произведение на изкуството върху стената точно срещу леглото си. Така то ще бъде последното нещо, което ще виждате преди лягане и първото нещо при събуждане, зареждайки Ви с приятни емоции.
От друга страна не е добра идея да поставяте в спалнята си снимки на Вашите родители и децата, е добре да оставите фокуса в спалнята само за Вас и партньора Ви.

Създайте чувствено райско кътче - Освен погледа, спалното помещение трябва да привлича и всички останали сетива. Затова напълнете стаята с неща с приятен аромат, нежни на допир, чувствени на вкус и приятни за слуха. Превърнете спалнята във Вашата собствена съкровищница на сетивата. Ето някои идеи:

Леки ароматизирани свещи или специални маслени лампи за ароматни масла – лавандуловият аромат успокоява, а жасминът, розата и здравецът се асоциират с любовните усещания;
Инвестирайте в качествен комплект спално бельо – чист египетски памук, мека коприна, луксозно кадифе или топъл кашмир;
Пуснете си успокояваща музика или звуци от природата; можете да закачите на прозореца си някой от т.нар. чимове (система от тръбички, които издават специфичен звук при разклащане), така че да чувате техния нежен звук при полъха на вятъра;
Осигурете си бутилка хубаво вино и купа с ягоди фондю, или събудете половинката си с чаша горещ чай и ароматен кроасан – всичко това ще активира енергията чи и ще проясни съзнанието и сетивата Ви.
 
 Има едно нещо, което не трябва да се поставя срещу, до или над леглото (особено на тавана) – това е  огледало.  Освен, че по този начин твърде много енергия се отразява и се разпръсва из цялото помещение (нарушавайки Вашата почивка), огледалните повърхности са като магнит за проблемите и тревогите. Според специалистите огледалата в спалнята могат дори да привлекат трети човек, който да се намеси във връзката Ви. Но ако все пак има такова, то трябва да се покрива всяка нощ преди лягане, да се махне или да се премести така, че да не е насочено към леглото.
Сънят е най-доброто средство за запазване на здравето, красотата и доброто настроение.
Други стратегии в това отношение:
При подреждането на мебелите в спалнята моля обърнете внимание на няколко важни детайла:

· Скосените тавани в спалнята намаляват защитните сили на организма. За да се неутрализира тази архитектурна особеност, таванът би следвало да бъде изографисан с небесни мотиви или семпли пастелни цветове според стила на помещението както и вашите предпочитания.

· За да се неутрализира негативната енергия на гредите на тавана балдахиненото легло се явява като лек. Не бива да свързвате балдахините само с романтичния викториянски или ампер стил. Уникално изработен балдахин според стила на стаята би имал не само положителен енергиен  ефект, но и би придал характер и стил на интериора.

· Избягвайте да поставяте леглото си под по-ниската част на наклонения покрив или под таванния вентилатор, тъй като се счита, че тези места съдържат "депресивна енергия", която Ви притиска, докато спите – ако нямате друг избор, можете да „защитите” леглото си с като поставите балдахин или няколко ленти плат, висящи от тавана над Вас.

· Избягвайте да поставяте леглото си под прозорец – тук липсва символичната опора на масивната стена и може да доведе до прекъсвания на съня, тъй като енергията непрекъснато влиза и излиза през прозореца. Ако по някаква причина леглото би следвало да бъде под прозореца, то в този случай е повече от обезателно да има много солидна лицева дъска-headboard,  също би следвало да имате и плътни завеси, които всяка нощ  да бъдат пускани, за да се поддържа добро здраве и просперитет.

· Леглата с масивна табла до главата, особено ако тя е дървена, се считат за много подходящи, защото осигуряват допълнителна сила и опора– от друга страна наличието на долна табла се счита за препятствие, което блокира прогреса в живота.

· Каквото и да правите обаче, има едно строго правило – никога не поставяйте леглото си така, че краката Ви да сочат директно към вратата. Специалистите вярват, че тази позиция източва жизнената сила от човека. Ако не можете да избегнете това разположение на леглото, поставете долна табла или някаква мебел до краката си, за да играе ролята на буфер – това всъщност е единственото изключение от правилото да не се поставя долна табла на леглото. Освен това не забравяйте да оставите достатъчно място около леглото, за да може енергията да се движи безпрепятствено из стаята.

· Леглото би следвало да бъде разположено така, че да има свободен достъп и от двете страни. Ако мястото позволява нощни шкафчета от двете страни, не се колебайте да ги използвате. Колкото и ограничено да е пространството в спалнята Ви, не пренебргвайте това важно изискване- да имате дотъп до леглото и от двете му страни - при семейните двойки това символизира заздравяване на любовните отношения, а при несемейните - символизира намиране на подходящия спътник в живота!

· Леглото не бива да се поставя така, че в легнало положение човекът да е с крака точно срещу вратата на стаята (Виж схемите №1). Няма проблем обаче долната част на леглото да е срещу врата на терасата или срещу вратата на гардеробното помещение - правилото се отнася само за входната врата на стаята.
·  Леглото се поставя на мястото с "най-спокойна" енергия. Това обикновено е мястото по диагонал от вратата на стаята. Също така е добре потокът енергия "врата на стаята – прозорец" да не пресича леглото, но това условие най-често не може да се спази. В такъв случай е добре да се сложат плътни пердета или щори на прозореца (за нощта), както и шлифован кристал в светлата част на прозореца, или пък между вратата и прозореца. Тези неща ще балансират потока на енергията между вратата и прозореца в помещението.
· В легнало положение човекът трябва да вижда вратата на стаята. Случва се това правило да не се спазва - например в стаи с Г-образна форма. В такъв случай при всеки шум човек има желание да види дали не се отваря вратата на стаята, а при такова разположение това не може да стане. Така у лежащия се създава ненужно напрежение. Корекция на това може да се направи по няколко начина, в зависимост от конкретната ситуация.
· Изберете извивките пред острите ръбове. Ако ще си купувате ново легло или друга мебелировка за спалнята, изберете такива с по-меки линии и по-малко ръбове за сметка на извивките – например изберете нощно шкафче с кръгла, вместо с правоъгълна форма. Според фън шуй ъглите концентрират енергията и могат да създадат една твърде "остра" атмосфера. Ако твърде много прави ъгли са насочени към Вас докато спите, те ще Ви изпращат негативна енергия и ще увеличат чувството за безпокойство. Ако не можете да смените мебелите в помещението, омекотете ъглите като поставите върху тях падаща драперия или жизнено растение, чиито листа падат каскадно върху острите ръбове. Не претрупвайте обаче нощното си шкафче – достатъчно е да поставите отгоре нощна лампа, любима снимка и живо растение или букетче свежи цветя.

· Огледалата в спалнята би следвало да бъдат дискретно използвани, като например да бъдат монтирани на вътрешната страна на вратите на гардероба. Ако гардеробът Ви има огледални врати, и леглото Ви е срещу тях, то Вие бихте могли да монтирате корнизи на тавана и да поставите красиви плътни завеси.

· Ако директната гледка от Вашето легло е към банята или към неподредения гардероб, поставете на това място завеси или параван. Най-малкото, което можете да направите е да затваряте вратата към съседното помещение или гардероба.

· Избягвайте саксийни цветя, особено декоративни храсти и дръвчета. Те са много красиви, но поемат значителна доза кислород през ноща. Но поставени растения в ъглите на помещенията, се считат за "средство", което пази енергията от застояване там.

· Ако бюрото Ви се намира в тази стая, никога не оставяйте компютъра включен и минута в повече от времето след като сте приключили работа.

· Почистете безпорядъка. От гледна точка на фън шуй философията, безпорядъкът и хаосът са символ на недовършена работа и пречка за прогреса в живота. За да се движи енергията чи свободно, дръжте ненужните в момента предмети прибрани и подредени, а мебелите – така че пространството да не бъде претрупано.

· Не е добре да използвате свободното пространство под леглото си за складиране на предмети и кутии, защото по този начин блокирате движението на енергията там – според експертите това може да доведе до застой в живота. Освен това безпорядъкът под леглото има своя собствена енергия и може да наруши спокойствието на Вашия сън, особено ако е свързан с работата Ви (напр. стари папки).

· Колкото по-малко, толкова по-добре – това правило важи с пълна сила и за гардероба Ви. Безпорядъкът зад затворени врати може да бъде също толкова изтощителен, колкото и този на показ. Ако се чувствате раздразнени, объркани и изтощени, когато отворите вратите на гардероба, реорганизацията му би Ви помогнала да придобиете усещане за контрол над живота си. Изхвърлете всички дрехи, които не Ви стоят добре, старомодни са или вече не ги носите, а останалите сортирайте по цвят и сезон. Монтирайте рафтове, за да подредите върху тях обувките си, коланите, шаловете и аксесоарите, а останалите предмети преместете на друго място

· Вземете под внимание също така и спомените и асоциациите, които Ви навяват предметите в помещението. Отървете се от всичко (дори ако трябва и от матрака), което се асоциира с неприятни събития в миналото, с минал здравословен проблем или бивша връзка.

При разполагането на мебелите в спалнята, ние българите често започваме от това къде ще бъде разположен гардероба. И го поставяме на най-хубавото място, където би трябвало да бъде поставено леглото. По-правилно обаче е да се започне от това къде да е леглото и кой от възможните варианти е най-добър. Помощ в случая могат да ни окажат личните благоприятни посоки за спане, на които се обръща особено внимание в школата "Ба джай". Тези посоки се изчисляват индивидуално или се използват готови таблици.
Според школата "Ба джай", всеки от нас има четири благоприятни и четири неблагоприятни посоки, като те се определят от датата на раждане и пола на човека. Две от благоприятните посоки са особено добри за сън - едната се нарича "Здраве" и е носител на жизненост и на добро здравословно състояние, а другата се нарича "Дълголетие" и се свързва с романтичните взаимоотношения и със зачеването на деца. В легнало положение главата трябва да е в благоприятната за човека посока. Посоката се определя с компас, а не "на око", спрямо това откъде изгрява слънцето.

Тук има една тънкост – посоката "Дълголетие" е много добра за главата на семейството и за родителите, но не е най-добрата за деца, тъй като тя би привлякла към тях любовни увлечение, за което може би е твърде рано. За ориентация на леглото на децата, освен посока "Здраве", може да се използва и посока "Лично развитие".

На таблица №1 са дадени двете посоки "Здраве" и Дълголетие". Ако леглото не може да се ориентира в някоя от тези посоки, за сън може да се използват някоя от другите две благоприятни посоки "Благоденствие" и "Лично развитие" (таблица №2), които също са много добри посоки са спане, но са предпочитан ориентир при обзавеждане на офис.

Трябва да се има предвид, че при различните хора в един и същ дом благоприятното разположение на мебелите може да бъде съвсем различно.
Как трябва да се разположи леглото, ако посоките на партньорите са различни?
Рождени числа 1,3,4,9 принадлежат към "Източна група" и благоприятните посоки за тях са Изток, Север, Юг, Югоизток. Рождени числа 2,6,7,8 принадлежат към "Западна група" и благоприятните посоки за тях са Запад, Северозапад, Югозапад, Североизток. Ако двамата партньори са различна група Изток-Запад, тогава те нямат обща благоприятна посока. Тогава приоритетен е "главата на семейството", защото той (или тя) храни семейството. Това е принципно положение в целия фън шуй – съобразяваме се най-вече с главата на семейството.

Какво още може да се направи при партньори с различна група Изток-Запад?
Леглото може да се постави:
1) в посока, възможно най-малко неблагоприятна за единия - например посока "Нещастие" се счита за неблагоприятна посока, но е почти неутрална, като за другия партньор това ще бъде благоприятна посока.
2) в благоприятен сектор за единия и в благоприятна посока за другия - дотук говорихме само за посоки, но може да се разглеждат и секторите; под посока на спане се има предвид в каква географска посока е главата на човек в легнало положение; под сектор се има предвид самото място в дома.
3) човекът, който спи в неблагоприятна посока може да се подсили чрез форми, цветове или символи – за да се прецени с какво да се подсили той.
4) да се използват благоприятни посоки и сектори според "Школата на летящите звезди".

На пръв поглед разгледаните положения изглеждат трудни за изпълнение, но ако се имат предвид още на етап разпределение на стаите, всичко става много по-лесно. Тогава може да изберем за всеки член от семейството стая с възможно най-добри показатели според рождената му дата и според географската ориентация на дома.




Схема № 1 – показани са няколко сполучливи и няколко несполучливи примера за разположение на леглото в спалнята:

 
Положение на леглото с крака точно към вратата се счита за най-неблагоприятно. Това е така наречената “позиция на покойника”.

Това е най-благоприятното разположение на леглото спрямо самата стая. Но положението на леглото трябва да се съобрази и с добрите посоките на спане за хората и с геомантския хороскоп на дома.

Разположението с глава под прозореца не е най-удачното. Но ако се окаже, че това са най-благоприятните посоки за спане на хората и според дома, може леглото да се постави така. В този случай през нощта прозорецът трябва да се затваря с плътно перде или щори.

Това разположението на леглото е на потока енергия “врата-прозорец”. Не е най-удачното.
 
 
Позицията на леглото не е много добра, по-добре би било вратата да е в другия край на стената, както е показано на рисунката вдясно.
 
При такова разположение на врата – прозорец, позицията на леглото е много добра.






Таблица №1
Най-благоприятните посоки за спане за мъже
Година на раждане
Рождена
звезда
Посока
Здраве”
Посока“Дълголетие”
1937, 1946, 1955, 1964, 1973, 1982, 1991, 2000
9
Югоизток
Север
1933, 1942, 1951, 1960, 1969, 1978, 1987, 1996, 2005
4
Юг
Изток
1936, 1945, 1954, 1963, 1972, 1981, 1990, 1999, 2008
1
Изток
Юг
1938, 1947, 1956, 1965, 1974, 1983, 1992, 2001
8
Северозапад
Запад
1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003
6
Североизток
Югозапад
1930, 1939, 1948, 1957, 1966, 1975, 1984, 1993, 2002
7
Югозапад
Североизток
1934, 1943, 1952, 1961, 1970, 1979, 1988, 1997, 2006
3
Север
Югоизток
1932, 1935, 1941, 1944, 1950, 1953, 1959,1962,1968, 1971, 1977, 1980, 1986, 1989, 1995, 1998, 2004, 2007
2
Запад
Северозапад

Най-благоприятните посоки за спане за жени
Година на раждане
Рождена
звезда
Посока
Здраве”
Посока
Дълголетие”
1937, 1946, 1955, 1964, 1973, 1982, 1991, 2000
6
Североизток
Югозапад
1933, 1942, 1951, 1960, 1969, 1978, 1987, 1996, 2005
2
Запад
Северозапад
1932, 1941, 1950, 1959, 1968, 1977, 1986,1995, 2004
1
Изток
Юг
1938, 1947, 1956, 1965, 1974, 1983, 1992, 2001
7
Югозапад
Североизток
1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003
9
Югоизток
Север
1935, 1944, 1953, 1962, 1971, 1980, 1989, 1998, 2007
4
Юг
Изток
1934, 1943, 1952, 1961, 1970, 1979, 1988, 1997, 2006
3
Север
Югоизток
1936, 1945, 1954, 1963, 1972, 1981, 1990,1930,1939, 1948, 1957, 1966, 1975, 1984, 1990, 1993, 1999, 2002
8
Северозапад
Запад

Таблица №2
Най-благоприятните посоки за работа за мъже
 

благоприятни посоки 
 

Най-благоприятните посоки за работа за жени
 

благоприятни посоки


Уточнение: Началото на Китайската нова година не съвпада с нашата нова година. Всяка година е на различна дата през месец януари или февруари. В тези таблици се има предвид китайската нова година.


Източници:



Няма коментари:

Публикуване на коментар