Търсене в този блог

вторник, 27 ноември 2012 г.

Фън Шуй съвети за банята




Банята и тоалетната от гледна точка на класическия Фън Шуй е проблематична зона във всеки дом.
В миналото те са били разположени извън домовете ( по този начин домът не бивал "осквернен" ) , може би това е правилното им разположение, но днес това е невъзможно. Баня символизира чистота и пречистване. Тя е и символ на освобождение от това, което не е необходимо в този живот. Това е място, където можем да се отпуснем,  място за пречистване, така че отрицателните символика от древността вече не може да се прилага към нея, и да съответства на действителността. От своя страна тоалетната се явява "дупка" в пода на къщата, от където енергията напуска дома. Ето защо най-известната заповед във Фън Шуй е: "Затваряйте капака на тоалетната чиния"!  В допълнение трябва да запомним,  да затваряме и вратата на двете помещения ( ако са отделни ). По този начин предотвратяваме изтичането на енергията Чи.
В повечето случаи, тоалетната
и банята за гости е разположена близо до входната врата, по този начин голяма част от енергията се отмива веднага, не попива в дома.
Обикновено при планирането на  интериора в дома баня и тоалетната са едни от най-пренебрегваните. Те са изключително важни стаи в къщата, поради факта че са местата, където водата се оттичат. Много богато украсените бани не са благоприятни от гледна точка на фън шуй, тъй като те задържат чи в помещението. Китайците предпочитат относително прости, функционални бани с малко украшения и декорации. Все пак вие трябва да направите това помещение приятно за окото. То трябва да бъде в нежни цветове и в него трябва да поставите един-два предмета, които намирате за привлекателни. Растение в саксия също помага за насърчаването на чи в банята. Хавлиените кърпи в зелени и сини цветове ви помагат да се отпуснете, докато в същото време окуражават водата да тече свободно през тръбите. Синьото е също добър фън шуй цвят за банята и тоалетната, тъй като то е свързано с елемента вода.
Светлите цветове са за предпочитане пред тъмните в тоалетната и банята. Различните отсенки на синьото, представляващи водния елемент, са един добър избор. Обаче всеки цвят е добър за банята с изключение на червеното (тъй като водата и огънят са противоположни един на друг).
За предпочитане е банята и тоалетната да са отделни помещения. Ако те са в едно помещение, желателно е да ги разделите със стигаща до половината височината на помещението стена или с параван.

Традиционно северната страна на къщата се счита за най-доброто място за разполагане на тоалетната и банята. Какво да правим, ако това не е така?

Ще разгледаме неблагоприятните посоки на банята и тоалетната в домът ни:
Банята и тоалетната не трябва да се намират в секторите Слава, Богатство и Кариера на къщата. Секторите Смърт, Нещастие, Шест ша, Пет призрака са все добри разположения за тоалетната.
Ако банята е разположена в средата на къщата, в сектора Добър късмет, тя ще изпраща отрицателна Чи към цялата къща. Тя също така ще изпраща целия ви добър късмет надолу по тръбите на тоалетната. Ако тоалетната се намира в този сектор, тя се нарича "мъртва" тоалетна. Корекцията в този случай е да се поставят огледала на всичките четири стени на банята, които символично ще накарат банята да "изчезне". Освен това добра идея е едно огледало да се постави на външната страна на вратата на "мъртвата" тоалетна.
Другите неблагоприятни разположения за тоалетната и банята са югозапад, североизток, юг, зад предната врата или обърната към предната врата. Счита се, че ако тоалетната и банята са поставени в югозападната или североизточната посока на къщата, здравето на обитателите на къщата няма да е добро. Ако тя е поставена в южната посока на къщата, обитателите ще се карат и ще им бъде трудно да живеят заедно. Ако тя бъде поставена зад или обърната към предната врата, се счита, че обитателите на къщата ще се ползват с лоша репутация. Това са традиционни интерпретации и има корекция за всяко едно от тези неправилни разположения на тоалетната. Огледало на външната страна на вратата на тоалетната ще отблъсне чи от банята и тоалетната.
Банята също така не трябва да се намира в края на дълъг коридор, тъй като това създава ша, насочен право към нея. Това означава, че благоприятната чи, влязла през предната врата, завършва движението си в тоалетната! Корекцията за това е капакът на тоалетната чиния да се държи винаги затворен и вратата на тоалетната също така да се държи винаги затворена. Също така благоприятно ще бъде едно огледало да се постави на външната страна на тази врата, за да изчезне символично банята.
Ако се намират на 2-ри етаж - над  предната врата или над кухнята, това ще доведе до проблеми в семейството. Тоалетна над кухнята означава, че водата и отпадъците преминават през каналите точно над най-важната стая в къщата. Би било добре да монтирате огледало / в цял ръст/ на външната страна на вратата на банята. 
Баня към всяка спалня не е благоприятно от гледна точка на фън шуй, тъй като банята отпраща отрицателната чи към спалнята. Корекцията на това е да се използват вентилатори, както и естествената вентилация, за да се изведе отрицателната чи вън от спалнята. Керамичните повърхности също действат като корекция при случаите на наличие на тоалетна към всяка спалня. Интересно е да се отбележи, че във всички части на света керамичните повърхности често се използват в баните и тоалетните. Може би хората подсъзнателно са знаели, че тези повърхности могат да действат като корекция за отрицателната чи.
Естествено има корекции за всички проблеми, възникващи от това, къде са поставени тоалетната и банята.
Практически съвети:

  • Ако Вашата баня се намира в непосредствена  близост до входната врата, ако има централно местонахождение в имота или е на 2-ри етаж над входната врата или кухнята поставете малка кръгла купичка пълна с обли речни камъчета на тоалетното казанче или ако мястото не позволява бихте могли да поставите камъните директно на или в казанчето.  Разположете керамични вази или статуи във всеки ъгъл на помещението.  Ако дизайнът на банята позволява инсталиране на малък кристален полилей, направете го без колебание. Ако имате лампи лунички инсталирани на тавана на Вашата баня, постарайте се луничката в средата на тавана да бъде кристална. Ако нито един от изброените варианти не съответства на дизайна на банята, то тогава залепете малък кръгъл кристал в средата на тавана на банята. 
  •  Чудесно би било огледалото над чешмата да бъде на ниво отразяващо течащата вода, но в никакъв случай не би следвало да има огледало отразяващо тоалетната чиния!

  • Избягвайте огледала, направени от множество огледални плочки, тъй като те създават ефекта на мрежа, което ограничава притока на пари.
  •  Водопроводните тръби по възможност трябва да бъдат скрити. Нескритите водопроводни тръби ще ви позволяват да виждате как водата - която е символ на богатството - се оттича. Следователно това помещение не трябва да се намира в северната или югоизточната части на къщата. Това са секторите Кариера и Богатство.
  •  Дръжте вратата на банята затворена, ако тя се вижда от предната врата, дневната, трапезарията, кухнята или от някой, лежащ в леглото си. Тоалетна срещу предната врата се счита за отмиваща цялата чи енергия, която влиза в къщата. Китайците предпочитат да държат при всички случаи вратите на баните и тоалетните си затворени, тъй като това е част от добрия етикет. Освен това те държат капаците на тоалетните си чинии затворени, тъй като не искат парите им да се оттекат по канала.
  • В повечето домове, ваната, мивката и тоалетната се намират в едно помещение. Тук е нужно да се вземат мерки, така че погледът да не попада веднага в тоалетната чиния. Даже, ако може използвайте кърпата, за да скриете тоалетната от поглед.
  • Ако е възможно, банята и тоалетната трябва да бъдат по-далеко от входа. Във Фън Шуй се казва, че гостите запомнят това, което виждат най-напред или най-последно - при пристигането си или при тръгването. А ако тоалетната е разположена до входната Ви врата, то те ще запомнят нея, а не останалата част от Вашия обзаведен с вкус дом.
  •  Изключително важно е помещението да има правилна вентилация и в същото време да бъде топло.
  •   Направете така, че да можете да слушате музика вътре.
  • Винаги дръжте капака на тоалетната спуснат надолу, когато не я използвате. Това спира от загуба на пари и носи материално благосъстояние. 
  • Поддържайте тоалетната чиста, кошчето също, а подовете сухи. 

  •  Банята трябва да бъде поддържана чиста. Неприятни миризми, течащи кранове, лепкави прозорци врати и всякакви подобни неща в това помещение създават отрицателна ци, която може да окаже негативно влияние върху богатството и благоденствието на всеки обитател на къщата.

  • Използвайте свещи, ароматни масла и добър сапун, меки кърпи и други елементи, които въплъщават в себе си концепцията за комфорт и здраве.
  • Ако имате възможност да се поставите полу кръгла или овална вана, направете го. Такива бани са особено добри, тъй като символично  възпроизвеждат монети, което  в комбинация с елемент вода е символ на пари, това е благоприятна за богатство и просперитет среда.
  •  В идеалния случай банята трябва да има прозорец, за да могат през него да влизат чи и светлината. Тъй като банята се счита за неблагоприятно помещение във фън шуй, не искаме цялата ни любов и романтика символично да се оттекат през тръбите. Като разкрасяваме тази стая, ние окуражаваме чи да влиза в нея и по един ефективен начин коригираме това, което обикновено се счита за отрицателна ситуация.
  •  Поставете кристал на външната страна на тоалетната. За тази цел е подходящ полукръгъл кристал, който прилепва на вратата и неутрализира влиянието на тоалетната, а допълнително повишава равнището на Чи.
  • В никакъв случай не поставяйте фамилни снимки в банята, както и не там е мястото и на декоративните жабки. Придържайте се към симетрия и подреденост!
  • Една полица до ваната или в близост до душа, със сигурност ще ви е от полза. На нея можете да наредите различни видове ароматни соли, които дори да не използвате, са важни за атмосферата, която помещението излъчва. Ароматът на лавандула и морски бриз успокоява сетивата.
Фън Шуй е начин да се решават всички проблеми. Тайната е в това да се научим да извличаме най-доброто от ситуациите, които не можем да променим.

Използвани източници: интернет -
http://fengshui.newage.bg


1 коментар:

  1. Харесват ми идеята да можеш да посртроиш пространството в банята и вана и да намалиш проблемите си с фън шуй. маргарита

    ОтговорИзтриване