Търсене в този блог

понеделник, 19 ноември 2012 г.

Фън Шуй - що е то?

-->
Изкуството Фън Шуй 
Все повече хора изпитват интерес към учението Фън Шуй. Дали защото е модерно...или се търси така желаното щастие и просперитет от нас. В тази връзка сме склонни да вярваме в какво ли не - в разни ритуали, действия, методи, за да го намерим и извикаме поне за малко в живота си. Може пък и да е вярно, че неслуките, лошото ни настроение, самотата, чувството на подтиснатост и т.н се дължат на грешно подредените мебели в дома, на малките предмети и цветовите решения които сме избрали ?! Няма как да разберем преди да сме опитали. 
Не съм от хорaта вярващите в амулети и суеверия, не смятам че самото притежаването на дадена вещ ще ти донесе късмет в живота. До колкото съм разбрала Фън Шуй не е това, а е начин на живот и на възприятия на заобикалящата ни среда. Повлияна от интереса на познати и приятели реших като дизайнер да се запозная до колкото мога с това направление. На ясно съм, че това е цяла наука и няма как да се научи с прочита на няколко страници, но все пак е опит да се разбере и да не бързаме да го отрича и наричаме "измислица". Реших да извадя нужната за мен информация, отнасящя се до правилното обзавеждане на домовете ни. Намерих ужасно много статии, във всяка пише по нещо малко, откъсачно, всичко разбира се е разбъркано в мрежата и не синтесирано и вместо да ми стане ясно какво представлява Фън Шуй се обърках, реших че е много сложно и е необходимо по-дълбоко изучаване, което от части е така, нямах време за книги пък и естествено това ще ми отнеме много време– като нетърпелив човек естествено загубих интерес. След известно време реших отново да направя опит да разуча тази "мода в интериорният дизайн" и да разбера защо продължава да предизвиква такъв интерес. И ето, получи се! Малко по-малко нещата започнаха да се изясняват. Разбрах, че все пак има начин да направим домовете си "по-добри" , да задържим тази позитвна енергия въпреки и пречките независещи от нас и да знаем, че винаги има начин.
Не става въпрос дали вярвам, че нещата ще се случат или не, а дали все пак е възможно в нашо време за изпълнение, това е нещото което ме водеше, а не просто да махвам с ръка както до сега и на желаещите да казвам "това е невъзможно- нашите жилища не са изградени по Фън Шуй, каквото и да направите, щом основното не е изпълнено правилно няма да се постигне успех". Смятах, че единственият ни шанс за "фън" жилище е ако си го построим сами. Наистина не е лесно и затова си има специалисти, изучаващи науката и към които може да се обърне за съвети. Публикуваното от мен няма да е нещо ново, но се надявам да е полезно и по-разбираемо и подредено като информация за новобранците като мен.
И така, ето една малка, подбрана част описваща  Фън Шуй
Фън Шуй представлява древна китайска философия за живота. Това е и наука и изкуство. Наука - защото има сериозна теоретична основа, както и свои уреди (компас, багети, радиестезично махало и др.), формули, таблици, изчисления. Изкуство – защото всяко място изисква индивидуален и творчески подход. Общите препоръки са малко, индивидуалните са съобразени с конкретното място и конкретните хора.
Буквално преведено FENG SHUI означава “вятър и вода” – две от природните стихии. Термините ФЪН ШУЙ, ФЕНГ ШУЙ, ФЕН ШУЙ, ФЪН ШУЕЙ означават едно и също, разликата идва от различната транскрипция. За основоположник на Фън Шуй се смята самия Конфуций, а според неговото учение в света съществува сила, наречена Чи, която означава “дух и енергия”. Именно тази жизнена сила свързва човека с околната среда и всичко в света носи в себе си Чи – хората, дърветата, камъните, мебелите, водата. Умението да използваме Чи ни помага да постигнем хармония с природата, а оттам и със себе си, за да се радваме на добро здраве и много успехи.
В основата на класическия Фън Шуй има две основни течения – Сан Хи и Сан Юан, които са се запазили и до днес. Сан Хи се приема за най-старата форма на Фън Шуй и съществува още от времето на династията Танг през VII век. Тя проповядва изучаване на всички заобикалящи ни природни форми и как те биха улеснили живота на всички нас. Това са както планините и реките, така и сградите, пътищата и всичко, което е извън дома. Течението Сан Юан се създава малко по-късно, когато Китай е управляван от династията Минг. Основно понятие тук е времето и как то може да повлияе върху живота ни и нашето житейско удовлетворение.
Днес комбинации от тези две класически учения се използват широко, даващи още по-завършен облик на Фън Шуй, чиято философия е хармонизирането на енергийните потоци в природата. Тя съчетава в себе си митология, религия, екология, астрономия и дори метеорология. Правилното разположение на предметите около хората помага за постигане на успешна кариера, щастливо семейство, здраве и в същото време хармония с природата.
Чи – жизнената сила и енергия
Както вече споменах Чи е енергията на живота, която дава живот на всички същества. Въпреки че не може да бъде чута, нито видяна, тя е винаги около нас, оказва ни влияние по един или друг начин. Разпространявана от вятъра и съхранявана във водата, в класическия Фън Шуй тази жизнена сила внася единствено положителни промени в живота ни. Тя има три основни форми: небесна, земна и човешка, а най-важна е хармонията между тях. Всеки реагира различно на заобикалящата го сила, а самата тя може да бъде в различни фази и форми в зависимост от околната среда. Целта на Фън Шуй е да улови правилната енергия за даден човек и да я насочи изцяло в негова полза. Чи не може да бъде създавана или разрушавана, а Фън Шуй ни помага да я пренасочим или стимулираме, за да осъществяваме успешно своите цели.
„Чи” наричаме енергията или материята, като тя може да бъде видима или не видима. Чи се носи и разпръсква от вятъра, а запазва от водата.
Озъдачи ме кое е правилното произнушение за енергията Чи или Ци. Намерих статия, в която се казва,че по-правилна транскрипция на български е Ци, но въпреки това в повечето статии е написано като Чи. Реших, че е спорен въпроса за произнушението и затова оставих по-познатото за мен и това е "Чи" енергия.


Ин и Ян 
Ин и Ян изразяват еволюцията на всичко съществуващо на земята и са двете индивидуални природни форми на енергия, които съществуват във Вселената, противопоставящи се една на друга и в същото време взаимосвързани. Съединявайки се, те образуват Дао – универсалния принцип, според който човек се съединява с Вселената и който му позволява на да открие вселената в себе си. Мъж и жена, ден и нощ, гняв и щастие, слабо и силно са различни, сменят местата си и въпреки това непрекъснато си взаимодействат. Във Фън Шуй винаги се търси баланса между енергиите Ин и Ян, т. е. синхрона и хармонията на заобикалящата ни среда, но никога не трябва да има твърде много само от единия елемент. Ин са неподвижните природни форми като планините, докато реките и моретата, които са в движение, се определят като Ян. В дом, където се сливат тези две противоположни форми, се постига хармония, щастие и благосъстояние. 

 ФЪН ШУЙ разглежда дома като жив организъм. Чрез използването на положителна Чи енергия, която ни заобикаля се стреми да постигне удовлетворенние от живота, като ни насочва, чрез своите принципи към постигане на хармония, добро здраве и чисти взаимоотношения. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Човек се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви.
Китайците смятат, че когато домът им е ориентиран и подреден за създаване на максимално количество "чи", небесното дихание ще им гарантира късмет, който ще се предава от родители на деца в течение на няколко поколения.
Фън Шуй в спалнята, Фън Шуй в офиса, Фън Шуй в гардероба – говори се много за тази китайска техника, но всъщност къде и в какво се крие истината? Чрез фън шуй може да се определи най-подходящото местоположение на всеки, както и най-благоприятните цветове, форми и материали за всеки от нас. В миналото фън шуй е строго пазена в тайна научна дисциплина, използвана да осигури здраве, богатство и щастие на императорските династии в Китай.
Принципите на ФЪН ШУЙ широко се използват в Китай, Япония, Сингапур, Малайзия. Твърди се, че началото му е поставено в Китай преди повече от 5000 години. Това е и една от причините за бързия им растеж. Бизнесмените на Изток не предприемат строеж или ремонт на бизнес сграда или къща за живеене без да се консултират с експерти по ФЪН ШУЙ. Днес вече е хит в Европа и Щатите, особено в бившия Съветски съюз и Германия.Едни от най-известните банки в света, като например HSBC Group, която притежава Мидланд Банк, е използвала за оформянето на дизайна на офисите си съветите на фън шуй консултант. Доналд Тръмп и Ричард Брансън също са следвали съвети за фън шуй и вижте колко преуспели са днес!


Има ли нужда от осъвременяване древният ФЪН ШУЙ?
Човекът винаги е избирал местата, където да живее. Всички народи имат правила, по които строят домовете си. И тези правила си имат логика: много снегове, значи ще направим стръмни покриви за да се свлича по-лесно снега; най-топлата страна е южната, значи оттам ще са прозорците . Какво е по-различното сега? Много рядко можем да се съобразим с излъчванията от земята и да построим дома си на чисто от геопатология място. Древните са го правили. Домът ни е пълен с електроуреди, излъчвания на мобилни телефони и т.н., електромагнитни полета с различна сила и честота ни заобикалят отвсякъде. На времето ги е нямало. Древните са живели близо до земята и нейния магнетизъм, а ние живеем в многоетажни сгради. Затова съвременния ФЪН ШУЙ е доста по-различен и сложен от древния. Но има съвременни разработки, които могат да се използват с цел подобряване енергетиката на дома.
Не възприемайте фън шуй като суеверие, а като символика. Известни психолози като Карл Юнг са доказали, че подсъзнанието се влияе от символи, които съзнанието възприема като несъществени. Макар фън шуй да работи, поради концентрацията и разпиляването на чи, ако смятате, че ви е трудно да възприемете това вие винаги можете да отдавате заслуга за успеха си на факта, че сте повлияли на подсъзнанието си достатъчно, за да работи в полза на желаните от вас резултати. Тогава можете да възприемете фън шуй като стенографиран наръчник от правила за въздействие върху подсъзнанието. Така или иначе това няма значение, тъй като се твърди, че фън шуй наистина действа!

В цялото това напрегнато ежедневие хората търсят все повече уюта и спокойствето на дома. Не знам дали Фън Щуи е мода или необходимост да се чувстваш по-добре, но все повече хора се нтересуват от това учение, все повече хора търсят спокойствие и близостта до природата и натуралното все повече хора се интересуват от екологчен начин на живот.
 Когато всеки от Вас реши да подрежда своя дом според правилата на Фън Шуй нека има предвид само едно единствено правило, а именно:
„Избягвайте всичко, което Ви се струва заплашително. Стремете се да се обградите с картини и предмети, които Ви вдъхновяват и излъчват щастие, богатство и благополучие.“ ...





Няма коментари:

Публикуване на коментар