Търсене в този блог

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Какво представляват плоскостите от ПДЧ?



Ламинираните плоскости са сред най-популярните материали за мебели. Те се отличават с висока износоустойчивост, лесно се поддържат и почистват, предлагат разнообразие от цветове и дървесни фурнири и най-важното – имат изгодна цена.
Това са плоскости, които са направени от пресовани малки дървесни парчета слепени със смолисти вещества. За да може така направената плоча да е по-устойчива и разнообразна, по отношение на цветове и текстури, се полага двустранно покритие. Това покритие може да бъде както дървен фурнир така и ламинирана повърхност. Днес на пазара има голямо разнообразие от покрития от които можете да избираме.
Използват се преди всичко в направата на корпусни мебели. Поради структурата им обаче не са подходящи при фина обработка, тогава за предпочитане са MDF плоскостите, за които ще говорим по-нататък.
Кратка История:
Абревиатурата ПДЧ  - означава плоскост от Пресовани Дървесни Частици.
Произведени са по технология на горещо пресоване и слепване със синтетични смоли. Този сравнително нов дървесен материал е патентован през 1936 година, а първият завод за производство на еднослойни и трислойни дървесни плочи започва работа през 1941 година в Бремен, Германия. С времето се налага производството на трислойни плочи, при които средният пласт е от по-груби частици, а двата крайни от по-фини и плътно пресовани стърготини. Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и  напълно безопасни.

Технология:

Ламината се залепя върху ПДЧ при температура около 180-200 оС и натиск около 2.5 N/mm2.
Ламината представлява хартия, която е импрегнирана (напоена) с меламинова смола.
Качеството на ламината се определя от два фактора
- хартия и меламинова смола:

          1) хартия - ламинатите на предлаганите плоскости
 са направени от хартия с грамаж 120-140 g/m2. Ясно е, че цената на хартия с по-голям грамаж е по-висока, но това е несравнимо с по-високото качество.
Друг важен фактор е напечатването на хартията (това което виждаме като UNI, дървесен декор или друга имитация). Това е чисто печатарски процес и качеството на отпечатъка зависи от броя на цветовете нанасяни върху хартията. Могат да се напечатат един, два, три или четири цвята. От тук се получава и разлика в цената за различните. Например не може да се напечата имитация на череша или елша с един или два цвята, ето защо себестойността на ламинираните плоскости с имитация на череша или елша e по-висока, и съответно са по-скъпи
.Ето защо ламинираните плоскости с бял ламинат са най-евтини.
Някои фирми, за улеснение на търговци и производители уеднаквяват цените.

          2) меламинова смола
Меламин - сложно циклично химическо съединение с кристална решетка съдържащо три молекули въглерод. Химическата му формула е C3H6N6. Меламина се използва в направата на синтетични смоли.
Меламинова смола има свойството трайно да се втвърдява след нагряване.
Смолата се характеризира с висока износоустойчивост, трудна е за надраскване и е относително евтин материал. Недостатък е лесната чупливост при някои производствени операции.
Дебелината на слоя меламинова смола определя износоустойчивостта на крайното изделие и тя е 0,1 mm.
Меламиновата смола може да бъде допълнително механично обработена (посредством полиране или натиск), така че да се получат различни ефекти, които ще наричаме повърхностно оформление.
Повърхностното оформление на ламинираните плоскости може да е:       
                  
- гладко - постига се чрез полиране и ефекта е гланц;
- шагре (мини перла) - постига се чрез натиск и температура, перлен  ефект (ситни точки)
- дървесни пори - постига се чрез натиск и температура, имитира дървесни пори;
- ясенови пори - постига се чрез натиск и температура, имитира ясенови пoри;
- ефект на кожа (перла) - постига се чрез натиск и температура, перлен ефект (по-едри точки);




Характеристиките на ПДЧ-то зависят основно от плътността на материала и дебелината на плочата. Предлагат се плоскости с много малка  (350-450 кг/м³), малка (450-650 кг/м³), средна (650-750 кг/м³) и висока (700-800 кг/м³) плътност. Дебелините са най-различни като най-подходящи за мебелите по поръчка са ПДЧ-плоскости 18 и 25 мм. Устойчиви са на температури до 180° C.

1 коментар: