Търсене в този блог

сряда, 21 ноември 2012 г.

Най-често допускните грешки според Фън Шуй


Всичко в един дом или офис според Фън Шуй трябва да е съобразено с правилната циркулация на енергиите. За описание на видовете енергия във Фън Шуй се използват петте традиционни елемента от китайската астрология: огън, земя, метал, вода и дърво.
Всяко нещо би могло да бъде съотнесено към един от тях.

Всеки елемент има свой цвят, място в дома, което се определя от географските посоки и пр. Например Водата се свързва с посоката Север, със синия и черния цвят, с плавните форми, общуването, медиите.

Жилищата в България много рядко се проектират, съобразявайки се с правилата на Фън Шуй. Но в интериора, който изцяло зависи от нас, има неща, които са от голямо значение за енергийния баланс, лесни са за изпълнение, а често се пренебрегват. Ето кои са най-честите грешки от гледна точка на Фън Шуй.
  • Отрицателната енергия, всичко лошо, което ни се случва е проектирано от натрупването на стари вещи. При първа възможност се освободете от всичко старо и ненужно. Енергетиката на къщата се задръства от натрупаните вехтории. Без колебание се освободете от нещата, които замърсяват и задръстват пространството. Почнете от старите обувки и старите дрехи, които не носите от години. Те привличат негативната енергия и ако се чудите защо нищо добро не се случва в живота ви, сега можете да си отговорите на въпроса. Понякога дори натрупаните вещи са причина за неуспешното ви отслабване или неубедителен старт на ваше начинание. Във Фън Шуй целият дом е "разделен" на сектори и всеки сектор е свързан с определена сфера от живота. Безредието, в който и да е сектор, създава проблеми и пречки. Направете почистването с желание, а не по задължение и наблюдавайте след това какво ново ще ви се случи в живота.
  • Правете редовна инвентаризация на шкафове и чекмеждета. Изхвърлете старите и пукнати чинии, чукнатите чаши и негодни тенджери. Ако на показ сте изкарали нови съдове, които не ползвате, а се храните в някакви стари, захабени чинии, това показва и какво е отношението ви към вас самите и заобикалящия свят.
  • Пукнатините върху съдовете са пукнатини и в съдбата ви. Чиниите символизират семейството и богатството. Когато се храним в пукнати чинии, подсъзнателно се настройваме на вълна неприятности и неуспехи.
  • Огледала в спалнята - Огледалото открай време се счита за магически предмет. То улеснява нахлуването на лоши енергии и според Фън Шуй. Но чрез него могат да ви дойдат и добри "гости".
    Огледалата са фино-материална "врата" към други светове. През тях могат да проникнат нежелани "посетители", т. е. енергии. "Това е опасно, особено по време на сън, затова не е желателно тялото в легнало положение да се оглежда в огледало.
    Експертите по Фън Шуй не препоръчват огледала в спалнята, но ако много искате, може да ги поставите от вътрешната страна на гардероба или така, че да не виждате себе си, когато сте в леглото.
  • Легла под наклонени тавани
    Наклонените тавани променят естественото движение на енергията и я забиват в земята. Препоръчително е под тях да не се поставят леглата, диваните, печката, масата за хранене,столовете. Най-вредно е да се спи с глава под най-ниската част на тавана. Това затормозява умствените процеси и предизвиква здравословни проблеми, свързани с горните чакри на човека.
    Под наклонените тавани е добре да се поставят само шкафове за дрехи и книги. Ако все пак се налага слагането на легло, диван или столове, негативното влияние на тавана може да се трансформира чрез цветове, но разрешаването на проблема е индивидуално за конкретното пространство.
  • Стъклена маса в трапезарията
    Стъклена маса в трапезарията също не е добър избор. Масата за хранене е център на семейния живот, затова трябва да е от солиден материал, най-добре дърво или плоскост.
  • Всички стаи в бяло
    Боядисване в бяло на всички стаи е удобно и лесно, но не е желателно.
    Различните цветове създават по-добри условия за движение на енергиите. За всеки цвят си има място и географска посока. Когато са поставени където трябва и е подбран точният нюанс, енергията знае откъде да мине, без да вреди.
  • Ниши в стените
    Напоследък много модерни станаха различни ниши, специално направени в стените. Те объркват потока на енергиите. Вътре в нишите се завихрят енергии с ниска вибрация, което е вредно за хората и затова е желателно да се избягват.
    Ако вече ги има, трябва да им се обърне специално внимание, да се боядисат в определени цветове според мястото им.
  • Камъни само в градината
    Вибрациите на камъните са много различни от човешките и мястото им е в градината, не в дома.
    Разбира се, това не се отнася за кристалите.
  • Безразборно поставяне на фонтани
    Домашен фонтан може да се постави в следните сектори на дома или стаята: север, изток или югоизток. (Това са секторите на Водата и Дървото.)
    Един фонтан в някой от тези сектори ще подсили дадения елемент, но все пак трябва да се прецени налага ли се това. Никак не е желателно да се поставя в южния сектор на дома или стаята, защото това е положението на Огъня, а водата гаси Огъня.
  • Прекалено много детайли – без значение дали става дума за украшения, произведения на изкуството или декоративни елементи, наличието на прекалено много детайли в помещенията блокира потока на Чи в дома ви. Нищо „ново“ няма да влезе в живота ви, докато не освободите място за него. Фън Шуй корекцията, която трябва да направите, е да оставите само една малка част (около ¼) от всички детайли. Останалите дайте за благотворителност, на приятели, приберете в мазето или просто изхвърлете. Ще видите как на тяхно място ще започнат да се появяват нови.
  • Нещо, което не харесвате е на показ – една от най-големите грешки при подреждането според Фън Шуй е, че на показ в дома ви е вещ, която изобщо не харесвате, но е част от интериора, само защото отговаря на последните модни тенденции. Истината е, че точно тези предмети привличат негативната енергия и нарушават хармонията. Фън Шуй корекцията в този случай е да замените всички модерни вещи или произведения на изкуството с нови, които обаче подхождат на вкуса ви.
  • Увехнали или сухи цветя - тези цветя не само събират прах, но според Фън Шуй са символ и на мъртвата, статична енергия. Корекцията, която източното учение ви препоръчва е да изхвърлите всички изкуствени или увехнали растения и да ги замените с истинскистайни растения , ваза със свежо набрани цветя, дори с купа с плодове.
  • Твърде много възглавници - според Фън Шуй, ако леглото или канапето ви са отрупани с прекалено много възглавници (в повечето случаи декоративни), това ще държи половинката ви далеч от вас. А ако спите с всичките тези възглавници, това потушава страстта. Корекцията в случая е да махнете повечето от възглавниците и да оставите само две, за предпочитане в някакъв огнен цвят (червен, оранжев или розов). Така ще освободите място за любовта и ще привлечете интимността.
    Фън Шъй корекции на интериора у дома
  • Мебели до стената - Чи енергията има нужда от пространство, за да циркулира, а когато мебелите са плътно облегнати да стените, тя се застопорява само в средата на стаята, където е по-свободно. Най-простата Фън Шуй корекция в случая е да отделите мебелите от стените. Ако задната им страна е неприветлива, можете да използвате малка масичка или саксийно растение, което да служи като камуфлаж.
  • Грешно окачени картини – и то не какви да е картини, а такива с еднаква форма и окачени в права линия – те отблъскват положителната енергия извън стаята. Според Фън Шуй най-добре е да избирате картини с разнообразни форми и размери и да ги окачате на различна височина. Това ще ви създава усещането за движение и ще позволява движението на енергията.
  • Неправилно осветление Приглушеното осветление е чудесна корекция за яркото централно осветление в стаите. Най-лесно можете да го постигнете с регулатор, който се монтира лесно на мястото на досегашния ключ. Освен това изгорелите електрически крушки символизират повяхваща или изтощена енергия, така че отстранете не само тях, а всички неработещи елементи (в това число напукани или счупени плафониери, полилеи и нощни лампи).
  • Плетеница от кабели – когато работното ви място в дома е обградено с множество заплетени един в друг кабели, те сякаш нашепват за пренебрежение към работата, която вършите.привържете кабелите и жиците един към друг Фън Шуй препоръчва да и да ги прилепите към гърба на бюрото.
  • Стари снимки – според Фън Шуй принципите е благоприятно да поставяте снимки в рамки на различни места в дома си. Но не и неактуалните вече фотографии, които сякаш са замръзнали назад в миналото и не отчитат развитието на отделните членове на семейството. Затова махнете старите снимки и поставете онези, които показват най-актуалните ви щастливи моменти.
Фън Шъй корекции на интериора у дома
  • Хаос в антрето – Както сте разбрали, според Фън Шуй входната врата е „устата на Чи енергията“, през която в дома ви влизат богатството и положителната енергия. Ако обаче държите в антрето всички обувки, раници и якета, те ще възпрепятстват този процес. Ето защо приберете всички подобни аксесоари далеч от погледа на влизащия, за предпочитане в затворено помещение, шкаф или дрешник.



Фън Шуй ни помага да привлечем хармонията, парите и богатството в дома си. Фън Шуй се подчинява на точно определени принципи и налага корекции в интериора на дома ни, когато тези принципи не са спазени.
Дори да сме следвали Фън Шуй съветите за правилно циркулиране на Чи енергията в дома ни, има някои детайли от интериора, които със сигурност не са на мястото си. Причината за това е, че понякога, увлечени от тенденциите за обзавеждане на модерен дом , някак не успяваме да създадем желаната атмосфера и несъзнателно нарушаваме хармонията, която така упорито се опитваме да постигнем.
И след всички положени усилия да подредим дома си хармонично и в синхрон с Фън Шуй принципите, не трябва забравяме най-важният елемент - себе си и семейството си. Растенията внасят живот в дома ни, а децата и домашните любимци – движение. И всичко това подхранва циркулирането на положителната енергия във всяка стая. Фън Шуй корекциите в интериора на дома ни ще направят живота ни по-хармоничен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар