Търсене в този блог

сряда, 21 ноември 2012 г.

Кухнята според изкуството на Фън Шуй


 
   Хармоничната Фън Шуй подредба на отделните елементи във Вашата кухня може да Ви вдъхнови за приготвянето на истински кулинарни шедьоври, с които да зарадвате семейството си.
 Във философията на Фън Шуй кухнята има съвсем пряка връзка с общото благополучие на семейството. Кухнята не бива да е първото пространство, в което се попада, влизайки от входната врата. Тя трябва да има място със спокойна енергия, където могат да влизат всички от дома, но външен човек трябва да попада сравнително трудно. В никакъв случай, печката не трябва да се вижда от входната врата, както и да се намира срещу врата на санитарен възел.
 Общите правила във Фън Шуй като добро осветление, добра вентилация, удобство, чистота са важни и тук.

УРЕДИТЕ
Най-голямо внимание се отделя на готварската ПЕЧКАТА.
Според Фън Шуй в кухнята се срещат двата елемента Огън (печката) и Вода (мивката, хладилни и съдомиална) между които има конфликт, и затова те не бива да се разполагат директно един срещу друг или в непосредствена близост. Например шкафче с ширина 30 см е достатъчно за да ги раздели. Като цяло най-удачното разположение на изброените уреди спрямо печката е под формата на буквата Г.
Не поставяйте печката и хладилника един срещу друг, това води до сблъсък между стихиите и създава неблагоприятни енергии. Ако това вече е факт и готварската печка е точно срещу хладилника и чешмата, поставете на пода между тях или зелена пътека или зелено растение, за да уравновесите енергията и да бъдат избегнати свадите в дома или на работното място!

Готварската печка трябва да е обърната с лице към центъра на жилището. Счита се, че така тя увеличава просперитета на семейството.
Готварската печка трябва да е разположена така, сякаш контролира помещението. Когато готвите, да можете да виждате входа му, без да се налага да се обръщате.

Готвещият не бива да бъде "изненадван в гръб". Aко готварската печка е с такова разположение което не Ви позволява да виждате вратата, то би следвало според някои източници да се постави огледало на стената зад нея. Според други огледало зад котлоните не е препоръчително, защото огледалата се отнасят към стихията Вода, котлоните – към стихията Огън, а по цикъла на петте елемента Водата "гаси" Огъня. Друг способ, който може да се използва е да се поставят на врата наниз малки мелодични звънчета (те звънят тихо) и те ще предупреждават при отварянето на вратата. Друг метод да се справим с този недостатък на кухнята ни е да поставим на пода огледални плочки - ще се получи красиво, модерно и лесно за почистване място. Огледалното отражение на печката има определящо значение при повишаване на приходите, тъй като според Фенг Шуй отражението на приготовлението на храната повишава многократно финансите!

От особенно голямо значение е фурната и котлоните да бъдат винаги чисти тъй като в кухнята - те са представителите на богатството и благосъстоянието. Непочистените котлони пораждат неблагоприятна енергия, а това може да породи неприятности не само със здравето, но и на работата. По възможност набавете електроуреди от нераждаема стомана (stainless steel) тъй като според Фън Шуй метала носи благополучие, така че те са за предпочитане пред белите кухненски електроуреди.

МАСАТА

Ако се храните в кухнята, знайте, че формата, материала и устойчивостта на масата имат голямо значение за семейното благополучие. Кухненската маса трябва да бъде най-вече стабилна. Това е символ на здрави семейни отношения.
Ако дизайна на помещението предразполага, поставете и огледало срещу масата за хранене, за съответно умножаване на имането. Препоръчително е като декоративен елемент в средата на масата да се постави кръгла или осмоъгълна сребриста купа пълна с пресни плодове, или съответно ваза със свежи цветя.

СВЕТЛИНА
Според Фън Шуй кухнята задължително трябва да е добре осветена, за предпочитане с много естествена светлина. Това привлича максимално количество положителна енергия. Луминисцентни осветления категорично не за препоръчване!
Поставете благоухаещи свещи, те абсорбират миризмите при приготвяне на храната, така че би било удесно ако си създадете навик да ги използвате не само във всекидневната и спалнята, но и в кухнята.

ЦВЕТОВЕ

Интериорните цветове на кухненските стени би следвало да бъдат меки, неутрални, земни тонове като бежаво, кафяво, бледо зелено, синьо, бледо оранжево или жълто. Светлите цветове са най-подходящи. Бялото е добро решение за стените на кухнята. Белият цвят помага за хармонизирането на енергиите между различните метални уреди в кухнята.
Избягвайте агресивните цветове като червено, лилаво или розово в декора си, тъй като тези цветове могат да ви раздразнят.

Фън Шуй съвети за кухнята:
  • Ако Ви предстои ремонт на кухнята и подновяване на мебелите, изберете кухненски шкафове, повдигнати от земята на крачета! Те са много модни и отговарящи на изискванията на Фенг Шуй да се допуска свободна циркулация на въздуха под шкафовете, кудето не би следвало да държим никакви предмети и вещи освен с декоративна цел!
  • Печката трябва да бъде поставена така, че готвещият да не е с гръб към вратата, тъй като това носи лош късмет в кухнята.
  • Не слагайте хладилника, печката и миялната машина едно до друго, защото това поражда противоречия между водата и огъня.
  • Кухнята трябва да има добра вентилация, да е с повече прозорци и да е достатъчно обезопасена.
  • Кухнята не е добре да бъде пред тоалетната. Ако все пак такова е разпределението на жилището ви, дръжте вратата затворена, както и капака на тоалетната спуснат надолу.
  • Плочките са подходящият избор за пода, като в никакъв случай не прибягвайте до дървени настилки или килими.
  • Рафтовете трябва да бъдат затворени със стъклени или дървени врати.
  • Добре е кухнята да има една врата. Виждала съм кухни, които приличат на коридор – една врата на кухнята, срещу нея врата на терасата, на третата стена – врата към трапезарията. Става нещо като коридор. Кухнята предполага спокойно движеща се енергия.
  • Ако чешмата ви капе-поправете я моментално, защото капещата чешма е предвестник на загуба на финанси! Ако вратата на кухненското шкафче не се затваря добре или виси, сменете пантата, отстранете проблема! Всички електроуреди трябва да са в изрядност, за да носят просперитет в животът Ви.
  • Добре е на масата или на бар-плота да има винаги нещо за ядене – било то купа с плодове, сладкиши или захарница.
  • Фън Шуй жабките, както и декоративните фонтани не бива да бъдат използвани като аксесоари в кухнята !!!
  • Тъй като тясното пространство в кухнята не дава възможност за големи размествания, ролята на посредник между огъня и водата ще изиграе дърво, боядисано в зелен цвят.
  • Поставете зелена дъска между хладилника и печката или я закачете на стената и това ще неутрализира вредните влияния.
  • Острите ъгли и предмети, както и отворени шкафове в помещението за готвене също акумулират отрицателна енергия.
  • Балансирайте остротата на рафтовете с кръгли бурканчета за продукти, а ножовете и вилиците дръжте в чекмедже и вадете само при нужда.
  • Ако искате да напреднете в кариерата, червен тостер или ваза, поставени в южния ъгъл на помещението, ще помогнат.
  • Не боядисвайте кухнята в ярки цветове като червено и избягвайте тъмните като дълбоко синьо или блатно зелено. Оцветете стените в бяло, а ако не го харесвате, изберете праскова или лимон.
  • Не затрупвайте помещението с предмети, които нямат нищо общо с готвенето и храненето. Ограничете се с най-необходимото. Не разхвърляйте дреболии навсякъде, съхранявайте ги в кутии или в шкафове.
  • Кухнята винаги трябва да бъде чиста и подредена, защото в противен случай носи отрицателна енергия и вреди на здравословното и емоционално състояние
  • Не използвайте прибори и съдове за еднократна употреба в ежедневието си. Ако сте решили да организирате пикник или градинско парти, еднократното използване на приборите няма да е проблем, но редовното хранене по този начин програмира тенденция към спад на благосъстоянието в бъдеще.
  • По отношение на кофата за боклук има препоръка тя да не се вижда, най-добре е прибрана в шкафче и да се изхвърля по светлото време на деня.
    Нека се опитаме да сътворим хармонична среда, в която да се чувстваме спокойни, защитени и щастливи.




Източници – интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар