Търсене в този блог

сряда, 21 ноември 2012 г.

Цветовете в дома според Фън Шуй

-->
Цветовете имат много силен индивидуален ефект върху хората. Различните нюанси влияят по различен начин върху поведението на човека. Най лесната промяна в един дом е смяната на цветовите нюанси.
Как цветовете в дома влияят на поведението на човек
Понякога влизайки в дом или офис може да почувстваmе негативен ефект или да се почувстваmе неудобно без видима причина. Веднага се сещам за един личен пример който да споделя - моя близка приятелка си боядиса целият хол в тъмно керемидено, много красив цвят, но винаги когато отида в тях ми се доспива и се отпускам, все едно съм оставила енергията си пред входната врата и като тръгвам си я вземам. Много е странно, до преди време не бях обръщала внимание. Явно е че подобен цвят ще бъде идеален за спалнята ми. Важно е да разберем как цветовете ни влияят. Тъмни цветове едновременно могат да са депресиращи или релаксиращи. Светлите цветове могат да внасят оживление или да дразнят. Ярките цветове могат да въздействат ободряващо или утежняващо.
Цветовете въздействат и върху взаимоотношенията между хората. Ако в домът ви има стая или място, където непрекъснато се спори и има викове, променете цветовете там. Твърде ярките цветове дразнят очите на хората и предизвикват желание да спорят и да се напрягат. Не винаги цветовете са тези, които могат да допринесат за това, но вземайте в предвид и факта че цветовете въздействат.

Цветовете са свързани с определени енергии и въздействия върху човека и е добре да бъдете в хармония с тях. Ръководен принцип на фън шуй е постигането на баланс.
Ин цветове наричаме тези цветове, които имат ободряващо и релаксиращо въздействие върху човека. Това са: синьо, черно, лилаво, бяло.
Ян цветове - според фън шуй това са цветовете, който ни ентусиазират, мотивират и ни дават енергия да правим неща. Това са: жълто, оранжево, бежово, кафяво, червено, бледо зелено/мораво/, бледо лилаво и златно. Всеки от тези цветове има влияние върху парите, късмета и романтиката. Тези цветове могат да се комбинират с различните фън шуй елементи за да се балансира чи енергията в дома.
В зависимост от това какво се опитваме да постигнете с помощта на Фън Шуй принципите (богатство, добро здраве или любов), трябва да фокусираме вниманието си върху конкретни цветове в дома, които ще ни помогнат да насочитм положителната Чи енергия в желаната посока.
Друг пример за избор на цвят е според индивидуалността на човек. Ако например той е жизнена и енергична личност, цветовете, които му отговарят са ''горещите'' и ''огнени'' нюанси. Понякога обаче неговата ''огнена'' страна трябва да бъде поохладена, а това може да стане именно с помощта на подходящи цветове и аксесоари, които да намалят ''горещината'' в помещенията (например сини копринени възглавници, синьо стъкло и пр.). Понякога дори малките промени могат да имат голям ефект.
За да се постигне
баланс в енергиите, отделните елементи на интериора трябва да хармонизират помежду си. Понякога балансът може да бъде усетен интуитивно. Например една стая, изпълнена с твърде много „огнена” енергия няма как да се превърне в място за почивка. От друга страна стаята, в която преобладава синьото може да бъде твърде студена и негостоприемна.

    Не се придържайте към конкретен цвят, само защото той трябва да присъства в интериора!

Винаги трябва да използваме цветовете, които харесваме в дома си, за да бъдем обградени от нещо красиво и приятно.

Специалистите идентифицират 5 елемента, които се асоциират с определен цвят, който от своя страна предизвиква определени енергии в нашите домове. Тези енергии определят кои цветове да използваме в дадено помещение, за да създадем определена атмосфера и да активираме определени емоции. Всеки цвят е израз на един от петте елемента: Огън, Земя, Метал, Вода и Дърво. Елементите се използват в определени области, според Фън Шуй енергийната карта на вашето пространство, или Ба Гуа картата ( древна китайска карта, която разделя всяко затворено пространство на 9 сектора. Всеки сектор отговаря за различен аспект от живота ни ).

Това Фън Шуй ръководство за цветовете ще ви помогне да изберете най-добрите цветове, за да се създаде хармоничен дом. Цветовете трябва да ни въвеждат в пространството, с цвета на стената, изкуството, фотографията, или различни декоративни елементи.

ОГЪН - страст и висока енергия.
Необходим е балансиран Фън Шуй елемент огън в пространството, за да носи подкрепяща енергия във всички ваши усилия в кариерата ви, ще ви помогне да получите признание.Огънят е Фън Шуй елемент на посоката Юг. Огнената енергия се препоръчва и в Североизточната и в Югозападната Фън Шуй област на пространството.Фън Шуй цветове на елемента огън са:червен, оранжев, пурпурен, розов, силно жълт.

ЗЕМЯ - храна и стабилност.
Един силен и хармоничен Фън Шуй елемент земя в дома ви ще подпомогне създаването на стабилност, храна и защита на всичките ви взаимоотношения.
Земята е Фън Шуй елемент на Североизточната и Югозападната посоки.
Тя е също така елемент на Центъра за вашия дом .
Фън Шуй цветове на елемента земя са: светло жълт, бежово и различни пясъчни и почвени цветове.

Метал - яснота и прецизност.
Фън Шуй елементът метал носи качествата рязкост, точност, яснота и ефективност; неговото балансирано присъствие ще ви помогне да живеете с яснота и лекота.
Металът е Фън Шуй елементът на посоките Запад и Северозапад.
Металният елемент също е добре да се използва в северната част на вашия дом или офис .
Фън Шуй цветовете на елемента метал са: Сив и бял.

ВОДА - лекота, свежест и изобилие.
Хармоничият Фън Шуй елемент вода ще донесе освежаване на енергията, спокойствие, лекота, чистота и свежест. Водата е също древен символ на изобилието и е мощно Фън Шуй лечение.
Водата е Фън Шуй елементът на Северната посока.Елементът вода също е добре да се използва в Източната и Югоизточната области от пространството. Фън Шуй цветовете на водната стихия са: син и черен.

ДЪРВО - здраве и жизненост.
Фън Шуй елементът дърво ще ви донесе енергия на здраве, жизненост и растеж. Той също е израз на изобилието, като е древен Фън Шуй лек за богатство и просперитет.
Дървото е Фън Шуй елементът на Източната и Югоизточната области от пространството.
Дървото е също така добре да се използва и на Юг.Фън Шуй цветовете на елемента дърво са: кафяв и зелен.
Ето и асоциациите на отделните цветове:
  • Синьо – Според Фън Шуй синьото е идеалният цвят за онази част от дома ни, която се използва за релаксация. Този цвят има много успокояващ ефект и се свързва преди всичко с тишината и комфорта. Синьото е чудесен избор за спалнята или за помещение, в което сякаш се изолирате от света около себе си. Синьото се асоциира с енергията на водата и подкрепя вътрешната дейност, подпомагайки ни да се концентрираме, да размишляваме, да медитираме и да се справяме с творческите дейности. Синьото може да намали кръвното и да успокои дишането. То може да бъде използвано, за да повиши „студенината” -в противовес на „огнените” енергии, да успокои и да създаде уединение.
  • Черно - Този цвят не се използва често във Фън Шуй принципите, защото обикновено се свързва с негативизъм. Постарайте се да го комбинирате с цвят, който е носител на силен Чи заряд - червено или лилаво, защото така лошата енергия ще бъде изсмукана и ще остане само положителната.
  • Бяло – Бялото е символ на духовност и е чудесен избор за детска стая или за мястото в дома ни, което искаме да запазим чисто и някак морално извисено. Бялото и металиковите цветове се асоциират с енергията на метала. Те могат да помогнат да се увеличи вниманието и фокусирането, както и чистотата/ непорочността.
  • Зелено – Зелено не е само цветът на парите. Според Фън Шуй зеленото е символ на здравето и жизненоността. Това е идеалният цвят за банята или за мястото в дома, където се държат лекарства и медицински средства. Ако закачим някаква зелена висулка в домашната ни аптечка ще привлечем към нея Чи енергията. Освен това зеленото е подходящо за всяка стая, в която се събира цялото семейство (трапезарията, хола). Зеленото се асоциира с енергията на дървото – на растежа, решителността и действието. То може да мотивира вътрешна промяна.
  • Червено – Червеното представлява истината и силата. Много подходящо е за мястото, където работим. Задължително трябва да има червен елемент около работното пространство, дори това да е просто една червена покривка или картина в червени багри, към която да вдигаме поглед отвреме – навреме. Червеното се асоциира с огъня, който поддържа енергията на живота. То е цветът на кръвта и може да увеличи пулса, кръвното налягане, както и честотата на дишане. Цветът може също да повиши активността и да намали депресивните състояния. Това е цветът на страстта и любовта.
  • Жълто – Според принципите на Фън Шуй, жълтото е носител на толерантност и власт. Много добре би било да се сложи жълт елемент на входа към родителската спалня и на всяко място, където искаме да въведем някакъв семеен ред. Жълтото се асоциира с енергията на земята и представлява Майката Земя. Той може да развесели, обнадежди и да прочисти и увеличи мисловната дейност. Цветът създава усещане за стабилност и опора – затова той често се използва при деца с дислексия, за да им помогне да се фокусират.
  • Златно – Откакто свят светува златото е символ на богатството. А в комбинация с лилаво и червено около работното ни място в дома, увеличавате шансовете ни за парични постъпления.
  • Сиво – Според Фън Шуй сивото е цветът на връзката и промяната. Повечето последователи на източната философия избират сивото за основен цвят на гаража или антрето си, защото там се осъществява връзката между външния и вътрешния свят. Ако правите пристройка на дома си, сложете някакъв сив елемент на границата между старото и новото крило.

Комбиниране на цветовете - Комбинациите между основните цветове са и комбинации на фън шуй енергиите, свързани с отделните „съставки” в сместа.
  • Лилаво – от хиляди години лилавото се асоциира с магичното и кралското. В комбинация с нещо червено, лилавото силно привлича богатството – от край време славата и парите вървят ръка за ръка, така че няма да сбъркате, ако добавите нотка кралско лилаво към наситеното червено.
  • Розово – От доста дълго време розовото не е просто момичешки цвят. В комбинация с червеното (цветът на истината и силата) и бялото (цветът на чистотата), розовото се превръща в могъщ символ на любовта. Това е прекрасна цветова гама за спалнята или за друго място, където си разменяме интимни ласки с партньора.
  • Розово-оранжевият цвят (цвят сьомга) е комбинация между жълто/ оранжево и червено/ оранжево. Той е комбинация на уникален баланс между енергиите на земята и на огъня и поради тази причина е един хармоничен цвят. Използвайте го, за да привлечете вниманието към „сърцето” на помещението, да създадете усещане за охолство и да поощрите комуникацията.
  • Тюркоазеното е комбинация от синьо и зелено, което извиква енергиите на водата и дървото. Затова то носи едновременно съзерцателните качества на водата (синьо) и животворната сила на дървото (зелено). Това го прави отличен избор за пространства, които позволяват движение и разрастване.
  • Лавандуловото - комбинация от качествата на синьото и на пурпурното – то може да провокира усещане за спокойствие, духовност и размисъл. Използването на този цвят, ще намалите високата активност, ще успокои стресовите ситуации и ще създаде едно специално духовно място. От друга страна е добре да се избягва в помещенията, в които активността и комуникацията се поощряват (например гостната).
Системата на цветовете според Фън Шуй може да ви се струва непонятна на пръв поглед, но след като веднъж се проучите, всичко се изяснява. Прибавете тук – там по някой цветен елемент в конкретен цвят (или негов нюанс) и съвсем скоро ще се появят резултати. Интересно е поне да се опита.

Източник: internet
comfort.bg и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар