Търсене в този блог

вторник, 20 ноември 2012 г.

Огледалото и Фън Шуй



  Огледалото е неизменна част от домът ни, нещо без което не можем, ако го няма наоколо го търсим. След това което прочетох, разбрах, че то носи в себе си определена сила и енаргеия, може да повлиае както на нашето благосъстояние, така и на спокойният ни сън. Стори ми се изключително любопитно и интересно и затова решх да му отделя специално място, а не само да го спомена към статията за съвети по Фън Шуй. И така...
   Още през средните векове учените и маговете са изказали догадката, че огледалото не само отразява видимия свят, но е и тясно свързано с невидимия, не само копира нашия външен облик, но и получава, възпроизвежда и създава информация за нашия вътрешен свят.
Оказва се, че огледалото не е просто неодушевен предмет и част от мебелировката. То участва в живота и енергетичния обмен вътре в дома, поради което изборът на място за огледалото и начинът на обръщане към него са също важни. Неправилното разположеното или ‘обидено’ от неправилно отношение огледало може да повлияе негативно върху благополучието на дома, здравето и душевния комфорт на неговите обитатели. И обратно - правилно разположените огледала не само помагат за преодоляването на отрицателните въздействия, но и позволяват помещението да се изпълни с жизнена енергия, която индийските йоги наричат ‘прана’, а будистите – Ци (Чи/Ки).
   В практиката на фън шуй огледалото е мощен помощник, благодарение на който можем да изпълним дома си с позитивна енергия и да подобрим общата атмосфера. Майсторите на фън шуй огледала са убедени, че обикновеното огледало може да промени живота на обитателите на дома - да го подобри или влоши. Огледалата даряват обитателите с усещане за по-голямо пространство, отразяват негативното влияние на острите ъгли, създават визуално правилното разположение на прозорци и врати, подобрявайте циркулацията на енергията.
  Съществува ред от строги предписания по отношение на разположението на огледалата. Най-добре е да имаме овално или кръгло огледало. Желателно е то да е голямо, за да отразява човека в пълен ръст. Ако огледалото е малко, то трябва да отразява поне цялата глава на оглеждащия се в него човек. Не бива да допускаме образът ни да се накъсва на парчета, това може да предизвика главоболие, болест, неприятности. Когато на човек му се налага постоянно да се оглежда в огледало, което по някаква причина му е ‘късо"’ може да започне да страда от главоболие с неясен произход, които ще отшуми след смяната на огледалото с по-подходящо. Китайските майстори фън шуй твърдят, че раздробяването на отражението е своеобразно раздробяване на личната енергия на човека. Те освен това препоръчват да не се използват огледални плоскости за кухненския плот, шкафовете и пода.


Съвременната биоенергетика формулира няколко важни правила за оглеждане в огледало.

1. Не се поглеждайте в огледалото веднага след събуждане. Вероятно ще се натъкнете на една сънена и кисела физиономия и недоволството ви от вашия външен вид ще се отрази върху вас самите под формата на мощен импулс негативна енергия. Ако сутрешното оглеждане в огледалото ви е станало навик, имайте предвид, че той е вреден за самочувствието и здравето ви.
2. Не разваляйте взаимоотношенията си със своя огледален двойник, не се изказвайте зле за отражението си. Фразата: ‘Какъв ужас!’, изречена пред огледалото, ще зададе негативна програма и ще се окаже пагубна за вашата привлекателност. Точно обратното и много полезно въздействие ще има, ако преди да се отдръпнете от огледалото, се усмихнете и си пожелаете късмет.
3. Помнете, че в огледалото остава не само нашият собствен енергиен двойник, но при определени обстоятелства и двойниците на нашите гости. Хубавото е, ако те го заредят с позитивна програма - пожеланията за успех на стопаните и техния дом, поднасянето на цветя, носят само хубави неща. Но понякога и най-невинните думи, изречени в присъствието на огледалото, могат да заложат отрицателна програма. Например: ‘Нещо не ми изглеждаш добр’ или ‘Да не би да имате някаква проблеми с мъжа ти’. Затова биоенергетиците препоръчват след като гостите ви си тръгнат, да изтриете огледалото с влажна кърпа.
4. Огледалата събират и натрупват енергията на всички хора и ситуации, които са се отразили в тях. Трябва редовно да очиствате огледалата от енергоинформационните напластявания. Най-добре е това да става с помощта на ‘сребърна вода’ - такава, в която в продължение на денонощие или повече е престоял сребърен предмет - лъжица, пръстен и т.н. и жив огън (например запален пред огледалото свещ).
5. Отразените в огледалото стайни растения хармонизират неговото информационно въздействие и оздравяват енергията в помещенията.
6. Особено внимателно трябва да бъде отношението към големите старинни огледала. Те съхраняват информация за всички хора, които са се отразявали в миналото в тях. Ако някой от собствениците на такова огледало се е занимавал със злини или е починал от тежко заболяване, неготово наследяване може да представлява известен риск за новия му собственик и семейството му. За щастие не е трудно да бъде разпознато такова огледало - неговата повърхност през всяко време на годината е студена като лед, а най-важното е, че пред него гаснат църковните свещи, дори и прозорците и вратите да са плътно затворени и в стаята да няма никакво движение. Тъй като е невъзможно да го очистите, по-добре е да се разделите с него.

Нека разгледаме и огледалото спрямо помещенията в домът ни.

  Най-разпространеното е местоположение на огледалото в антрето.То носи своята функция - да бъде отражение на външния вид на този, който е тръгнал да излиза от дома. Можете да се види в почти всеки дом точно в това помещение.
Антрето не е предназначено за дълъг престои, но именно от това помещение целителната енергия "шън ци" се разлива по целия дом. Там задължително трябва да има огледало. Ако помещението е малко, разположете огледало встрани от входната врата. Добре е, в огледалото да се отразяват символи на достатъка - морски пейзащи, фонтани и др. Не е препоръчително огледалото да е срещу входната врата, тъй като енергията, която влиза от входната врата, ще се връща назад, а няма да навлиза в дома. Не е добре и когато огледалото се намира между шкафове - така човекът, гледащ в него, ще се чувства притиснат.

   Огледалото на входа на къщата е нещо подходящо и функционално от всяка гледна точка, но не и ако виси точно срещу входната врата (в този случай жизнената енергия, която според фенг-шуй трябва безпрепятствено да се движи из дома от вратата до прозореца и от прозореца до вратата, ще се отрази от огледалото подобно на слънчево зайче и ще напусне вашето жилище, без да успее да влезе).
Затова пък разположеното до входната врата огледало ще насочи веднага този поток от енергия на пътешествие из дома, като дори ще го усили. Например огледало, което е разположено под ъгъл с една от вътрешните врати в дома ви е поставено енергетично правилно.
  На всеки е известен съветът, когато се завърнеш вкъщи след път, да се погледнеш в огледалото. Но на малцина е известно, че според древната китайска традиция, когато излизаш от вкъщи, трябва мислено да помолиш своя огледален двойник - отражение да пази дома по време на отсъствието ти. Когато човек се връща от път, той отключва създадения от него защитен кръг (както би изключил алармената инсталация), затова трябва отново да погледне в огледалото, за да върне охранителното поле на дома.

Тоалетната, по учението на фън шуй, е най-неблагоприятното място в дома. В него се заражда негативната енергия "ша-ци". Ако тоалетната е до входната врата, късметът от дома постоянно ще изтича. Огледало, разположено на вратата на тоалетната - от външната страна, символически ще я махне от дома.
Даже и тези членове от семейството, които нямат навика често да се гледат в огледалото, все пак се срещат с него няколко пъти дневно, както се казва лице в лице. Става въпрос за банята. Едно от важните правила за огледалото там е, че то трябва да виси така, че никому да не се налага да се навежда, за да се огледа в него. На Изток са знаели, че главата на човека в никакъв случай не трябва да бъде ‘отрязвана’ от прекалено късо или ниско разположено огледало. Способността на огледалото да усилва енергетичния поток, а на течащата вода - да го очиства е била добре позната на Изток, там се смята, че ако изкъпете малкото дете в ‘присъствието’ на огледало, то по-бързо ще започне да говори, ще израсне по-здраво и силно.

В спалнята по-добре огледала да няма. В съня, както е известно, човек се освобождава от натрупаните отрицателни емоции, а огледалото ще ги отразява и по този начин връща към спящия. Ако все пак огледалото е налице там, не бива да отразява леглото, тъй като може да предизвика постоянни караници между съпрузите. Огледалата са тънка материална врата към други светове и през тях могат да проникнат нежелани посетители, което води до неспокоен сън. Особено нежелателно е тялото в легнало положение да се оглежда в огледало.

Ако имате огледало в детската стая, нека отразява играчки и предмети, които детето харесва. Децата, които виждат своето отражения, играят с въображението си и това им помага да изучават собствения си образ.

Огледалата са нужен, но и особен предмет, който е добре да се използва внимателно. С помощта на огледала може да се преразпредели енергията в пространството, направлявайки потока на енергията Чи в нужната посока.
        Ето някои основни правила:
  • Счупени или пукнати стъкла и огледала трябва да се сменят веднага.
  • Огледала от парчета са нежелателни. Те раздробяват отражението и разрушават енергията.
  • Огледалата умножават това, което отразяват. Нека това да са красиви неща: картини, кристали, цветя, купа с плодове. Не бива да се отразяват в огледалото негативни предмети, като кофата за миене на пода, мръсни обувки и т.н.
  • Не е препоръчително използването на стари огледала в нов дом.
  • Не поставяйте огледала в спалните. Ако вече имате огледала на вратите на гардероба и не можете да ги махнете, разрешението е: облепване с мебелно фолио или поставяне на завеси, които се пускат вечер пред огледалата.
  • Разположете срещу огледалата в дома ви снимки, които ви зареждат с енергия. Още по-добър вариант е те да отразяват специални фън шуй талисмани за щастие и късмет.
  • Доброто огледало има такъв размер, че човек може да се огледа в цял ръст Според китайската философия по този начин енергията на човека е единнна, а не се концентрира само в горната му част. Най-добре е ако над главата остават поне няколко сантиметра – това според фън шуй гарантира израстване във всяко едно отношение. огледало
  • Огледалото може визуално да разшири пространството, допълвайки липсващите според ФЪН ШУЙ зони. Разбира се, при съблюдаване на горните правила.
  • А огледалце в джоба или в дамската чанта е добре дошло. Поставено с отразяващата повърхност навън. То може да отрази лошите мисли и намерения, насочени към нас.
  • Огледалата във вашата дневна символизират удвояване на онова, което е на масата.
  • Не поставяйте огледалата в дома си едно срещу друго. Така енергията ще се върти в кръг безцелно и няма да бъде насочена наникъде.
  • Поддържайте огледалата в дома си чисти. Мръсотията и прахът намаляват ефективността им.Отражението , което виждате в огледалото е това, което другите хора виждат у вас.
  • Огледалата създават оживление. Те могат да бъдат много полезни в тесни и неудобни пространства, защото илюзорно създават повече място.
  • Не поставяйте в дома си огледало без рамка – така енергията, която то улавя, ще може да остане в дома ви. 

    Източник: нтернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар