Търсене в този блог

понеделник, 19 ноември 2012 г.

Фън Шуй - основни съвети за дома.

-->
Фън Шуй съвети за вашия дом
Фън Шуй философията се основава на подреждането на предметите в пространството така, че да привличат в дома ви, а оттам и в живота ви, романтиката, богатството, хармонията в отношенията, професионалните успехи и мъдростта. Разполагането на обектите обаче не трябва да става на случаен принцип, а по точна схема, която се съобразява с баланса между петте елемента в природата. Да, точно така пет - според Фън Шуй, освен четирите основни елемента вода, огън, дърво и земя, съществува пета, много мощна сила – металът. И във Фън Шуй, именно металът привлича енергията. Освен това той помага за концентрацията и мотивацията. Но не трябва да се прекалява, защото може да предизвика обратен ефект –хаос.
Останалите четири Фън Шуй елемента имат също толкова ключово значение за атмосферата във вашия дом. Водата, представена чрез аквариуми и декоративни фонтани, е символ на богатството и професионалния успех. Дървото, представено чрез живите растения, които отглеждате, провокира творческото мислене и личното развитие. Земята, представена чрез камъка или чрез глинените съдове, е стабилната сила, която ви дава сигурност и чувство за ориентация. Огънят е най-мощният от всички Фън Шуй елементи. Представен от червения цвят, свещите или камината, той символизира страстта. Но внимавайте да не лумне пожар.
Според Фън Шуй всяка стая от жилището ви трябва да има свое собствено излъчване и да бъде подредена така, че в нея да се чувствате уютно и спокойно. Всяка вещ трябва да има определено място, а недостатъците на помещението трябва да бъдат компенсирани. И това може да се постигне именно чрез принципите на Фън Шуй учениет

Принципите на фън шуй са създадени, за да променят заобикалящата ни среда, дома и работното място, така че да сме в хармония със себе си и вселената. Домът ни е това, което сме самите ние. Той е огледало на нашата душевност. Фън шуй е техника за подреждане на околното пространство, метод за управление на заобикалящата ни среда и аранжиране на мебелите.

Първи стъпки във ФЪН ШУЙ
Предложени са някои лесно приложими съвети част от древното изкуство на ФЪН ШУЙ, обогатени със съвременен опит. Това са първите стъпки - важни и ползотворни, но лесни и разбираеми.

 
1. Разчистване на дома. Най-важният Фън Шуй съвет е: Почиствайте и подреждайте! Задайте си два въпроса за всеки предмет в дома си: „Обичам ли го?” и „Полезен ли ми е сега?”. Ако отговорите положително поне на един от тях – оставете го. В противен случай, той само ви вреди, защото ви отнема част от положителната Чи енергия.
Нещата, които са повредени, счупени или не се използват повече от две години, е най-добре да се изхвърлят. Изчиствайки дома си от ненужните вещи, ние освобождаваме място за новото в живота си. Във ФЪН ШУЙ домът се дели на сектори и всеки сектор е свързан с определена сфера от живота. Безпорядъкът или претрупването на мебели и вещи в който и да е сектор, води до застой на енергиите и се отразява зле в съответната сфера от нашия живот. Може да започнете с един шкаф или пък с една стая. Добре е да се махнат от дома всякакви предмети, които са свързани с неприятни за нас спомени. Ако направите чистката с удоволствие, скоро след това нещо ново и хубаво ще ви се случи.

2. Не гответе в лошо настроение

Храната попива околната енергия, а ние, приемайки храната, получаваме заедно с калориите и витамините също и съответната енергия. По същата причина не се препоръчва гледане на телевизия по време на ядене, особено на филми с агресия или предаване с лоши новини и емоции. Храната, която е благословена с молитва е много по-хранителна и пречистена.

3. Печката–символ на богатството
Затова тя трябва винаги да е чиста и котлоните да са в изправност. Добре е да се използват всички котлони на печката, за да идва богатството от няколко места.

4. Снимки на починали роднини
Не е желателно да се държат на видно място снимки на починали роднини. Освен това махнете от портфейла си собствените снимки, както и снимките на деца и близки. Снимките са носител на информация за човека, а парите са с ниска вибрация и негативно излъчване, натрупано от хората, които ги използват. 

5. Не сядайте и не спете под трегери в дома или където и да се намирате освен, ако тяхното въздействие не е неутрализирано с помощта на специалист. Не стойте дълго срещу остри ръбове и ъгли. Тези форми излъчват остронасочена енергия, наречена ша, която уврежда аурата на човека. На тази схема е показано излъчването на трегер и как действа на аурата на преминаващ човек. Изследването е на руски радиестезисти.

6. Цветята
Традиционни за българския дом са: здравец, мушкато, индрише. Те имат силна и хубава енергия, която пречиства, оздравява и предпазва. Хубаво е да имаме вкъщи няколко от тях. Друг вариант е използването на етерични масла. 
 - Свежи цветя за повече Ян
Свежите  цветя носят повече Ян в стаите и коридорите, но когато увехнат, тя се превръща в Ин. Никога не оставяйте повехнали цветя в дома си. Веднага ги заместете със свежи.
- Изпoлзвaнeтo нa изĸycтвeни цвeтя
Cъщecтвyвaт изĸлючитeлнo ĸpacиви изĸycтвeни цвeтя, нaпpaвeни oт ĸoпpинeн плaт или плacтмaca. Te ca зa пpeдпoчитaнe пpeд изcyшeнитe цвeтя. Aĸo дъpжитe cyxи pacтeния в дoмa cи, шaнcът ви зa ycпex e пocтaвeн пoд cъмнeниe. He yĸpacявaйтe cтaитe cи cъc cyxи цвeтя. Фън шyй нe ги cчитa зa блaгoпpиятни.

7. Проверка на дома- Огледало срещу входната врата - връща енергията, която влиза през входната врата обратно.
- Огледало в спалнята - води до неспокоен сън и проблеми с изневярата. 
- Санитарен възел в центъра на дома. 
- Легла под скосени тавани или под греди - скосените тавани притискат аурата на човека, а гредите излъчват остронасочена енергия, която също влияе зле на аурата; в резултат на това човек се чувства зле на сутринта, недоспал и с болки в тялото под мястото на гредата. 
- Съседство на дома с болница, гробище, голямо кръстовище, сграда с ръб към нашата и др.

Всяко от тези положения предизвиква определени проблеми и съответно има нужда от корекции.

8. Защита на гърба
Човек се чувства добре, ако има т.нар. “защита на гърба”, т.е. с минимално завъртане на главата да може да види вратата на стаята. Това касае най-вече положението на леглото и на бюрото. Често се греши при разполагането на бюрото - добре е то да е перпендикулярно на прозореца, като при това от него се вижда вратата на стаята.

Други Фън Шуй съвети 
 
Фън Шуй съвети за вашия дом
  • Маркирайте територията си! Поставете на вратата табелка с името си и номера на апартамента си. Хората трябва да ви намират лесно, защото така и щастието ще ви намира.
  • Уверете се, че всички врати и чекмеджета в дома ви се отварят лесно и без скърцане.Така позитивната енергия и свежият въздух ще проникват лесно в дома ви.
  • Отстранете всички изгорели крушки и се погрижете ъглите на стаите да бъдат осветени – или поне по един във всяко помещение. Светлината е живот – ако искате да имате успешна кариера, добро здраве и сродна душа, то пуснете я в дома си.
  • Купа с плодове във вашата кухня или дневна ще донесе изобилие. Тя създава  позитивна енергия и носи успех.
  • Поддържайте хладилника и килерчето си с провизии добре заредени. Пълният хладилник е знак за изобилие.
  • Когато наливате чай на вашия гост, не насочвайте струята към него. Струята разпраща отрицателна енергия, която може да доведе до недоразумения.
  • Столовете в дневната трябва да бъдат четен брой. Четният брой символизира успех, а нечетният – самота.
  • Когато слагате легло в спалнята си, внимавайте долният му край да не сочи директно към вратата. Енергията прониква бързо през краката ви и може да причини безсъние.
  • Не поставяйте леглото си под прозорец. Това ви кара непрекъснато да се ослушвате за неканен гост и ви пречи да спите.
  • Убедете се, че спалнята ви е окъпана в светлина. Затъмнените стаи причиняват меланхолия и ленливост.
  • Електромагнитното поле, което телевизорът създава, сериозно руши енергията. Ако все пак искате да задържите телевизора в спалнята си, дръжте го в шкаф или покривайте екрана с кърпа, докато спите.
  • Дръжте пространството под леглото си празно. Така ще се чувствате по-леко и безгрижно.
  • Вратите олицетворяват вашата способност да взимате решения. Пространството около тях трябва да е добре осветено.
  • Когато вратите са разположени точно една срещу друга или срещу голям прозорец, положителната енергия изтича лесно от дома ви. Постарайте се да поставите някаква мебел между тяхм, за да прекъснете потока.
  • Избягвайте да окачвате предмети от вътрешната страна на вратата си. Така вратата става по-тежка, а вашият живот – по-труден.
  • Прозорците са очите на вашия дом. Проверете каква е гледката от всеки един прозорец. Ако не ви харесва, това което виждате, поми
    слете какво може да се промени.
  • Поддържайте прозорците си чисти. Това ще донесе повече яснота в живота ви.
  • Облите предмети носят хармония в дома ви, а острите – Помислете затова когато обзавеждате дома си.
  • Убедете се, че всички мебели в дома ви са удобни и че в тях можете действително да си починете.
  • Когато избирате стара мебел или друга антика, внимавайте.Тя може да има отрицателна енергия от предишния си собственик.
  • Флуорисцентното осветление съдържа отрицателни йони. Избягвайте го.
  • За да създадете уют и спокойствие в къщата си, поставете картини с натюрморти на стените. За по-голямо оживление използвайте по-динамично изкуство. Старайте се те да не са с еднакви размери и разположени в една линия.
  • За декорация можете да използвате старинни монети. Те ще стимулират благосъстоянието ви.
  • Висящите дранкулки, които се поставят на места, където има течение, създават музика и оживление в дома.
  • Водата, и по-точно течащата вода в дома, привлича позитивната енергия и пари вкъщи.
  • Течащите кранове в къщата означават изтичане на пари от дома.
  • Водопадчета и фонтанчета около входа на къщата помагат на позитивната енергия да влезе в дома ви. Важно е водата в тях да е чиста и да тече постоянно.
  • Ваза със свежи цветя в дневната ще привлече позитивната енергия и ще направи вас и вашето семейство по бодри и радостни от живота.
  • Не дръжте в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще ви пазят от зло.
  • Добре е да поставите цвете до компютъра си, то ще абсорбира вредната енергия.
  • Насочените нагоре растения с кръгли листа увеличават кислорода в помещениято, както и позитивната енергия.
  • Птиците и рибите са идеалните домашни любимци. Те символизират богатство.
  • Домашните животни могат да бъдат много полезни за активиране на позитивната енергия. Те се движат непрекъснато и така енергията прелива от стая в стая.
  • Повече осветителни тела, поставени на тавана, както и твърде ярките снопове светлина също трябва да бъдат избягвани. Смята се, че те носят отрицателна енергия и всяват недоверие и нечестност.
  • Метлите, кърпите и кошчетата за боклук трябва да бъдат прибрани, така че да не се виждат. Това е добре за семейството и държи неканените гости далече.
  • В градината фонтаните и растенията заедно с криволичещата пътечка към къщата създават баланс и определят качествата на Чи.
  • Звънците и камбанките, задействани от вятъра извън къщата ви, ще отвлекат вниманието на отрицателната енергия и тя няма да влезе в дома ви.
  • Бpoят нa пpoзopцитe - Πpoпopциитe нa пpoзopцитe пo oтнoшeниe нa вpaтитe във вcичĸи cтaи в дoмa ви, нe тpябвa дa пpeвишaвaт cъoтнoшeниeтo 3:1. Πpeĸaлeни мнoгoтo пpoзopци cъздaвaт ycлoвия щacтиeтo дa oтлeти. He ce пpeпopъчвa дa ce пocтaвят пpoзopци нa cтeнaтa, cpeщyпoлoжнa нa вpaтaтa.  
  • Meлoдии, cътвopeни oт вятъpa - Bятъpният чaн дeйcтвa нaй-дoбpe, ĸoгaтo e paзпoлoжeн нa ceвepoзaпaд. Бpoят нa пpъчĸитe мy cъщo имa знaчeниe. Чиcлoтo шecт пpивличa ĸъм вac лицaтa, ĸoитo имaт пoлoжитeлнo влияниe в живoтa ви. To нocи щacтиe и нa нaй-възpacтния пpeдcтaвитeл, глaвa нa ceмeйcтвoтo. 
  • Boднитe инcтaлaции дeйcтвaт блaгoтвopнo, ĸoгaтo ca пocтaвeни нa ceвep - Maлĸитe чeшми и вoдocĸoци в гpaдинaтa щe ви дoнecaт изĸлючитeлeн шaнc зa зaбoгaтявaнe, ĸoгaтo ca paзпoлoжeния или югoизтoчния и ĸpaй.
  • Πaзeтe ce oт пpaвитe пътищa - He дoпycĸaйтe вxoдa нa ĸъщaтa ви дa e paзпoлoжeн пo пpaвa линия c пpaв път, в пpoтивeн cлyчaй щe бъдeтe зaлeти oт oтpицaтeлнa eнepгия, ĸoятo нaxлyвa диpeĸтнo в дoмa ви. Блoĸиpaйтe нeгaтивнaтa eнepгия, ĸaтo пocaдитe няĸoлĸo дъpвeтa, пocтaвитe oгpaдa или плeт. Aĸo тoвa нe e във възмoжнocтитe ви, пocтaвeтe нaд външния вxoд cимвoлa Бa гya (щe гo нaмepитe в мaгaзинитe зa ĸитaйcĸи cтoĸи).
  • Извититe cтълби нocят ĸъcмeт - Cтълбищeтo, ĸoeтo вoди ĸъм глaвния вxoд нa дoмa ви, тpябвa дa e c плaвни извивĸи, зa дa зaбaвя пpeминaвaнeтo нa ĸocмичecĸaтa eнepгия Ци. Heйнoтo нaтpyпвaнe щe ви дoнece бoгaтcтвo.
  • Πycнeтe cвeжия въздyx - Haй-мaлĸo вeднъж ceдмичнo oтвapяйтe двa пpoзopeцa в двe paзлични cтaи, зa дa ocтaвитe cвeжия въздyx cвoбoднo дa циpĸyлиpa в дoмa ви и дa пpoгoни вpeдния въздyx c eнepгиятa Ин. Koгaтo нaвън гpee cлънцe, зaeднo c въздyxa щe нaвлeзe и вибpиpaщaтa eнepгия Ян, ĸoятo пpивличa ĸъcмeтa.
  • Уpaвнoвeceтe Ян пpeз лятoтo и Ин пpeз зимaтa - Ян e гocпoдcтвaщaтa eнepгия пpeз лeтнитe мeceци. Зaтoвa нe e злe дa внeceтe мaлĸo Ин пoд фopмaтa нa вoдa, зa дa пocтигнeтe ĸocмичecĸo paвнoвecиe и дa пpeдизвиĸaтe ĸъcмeтa cи нa cвoя cтpaнa. Πpeз зимaтa пъĸ гocпoдcтвa Ин. Ян oт oгъня нocи тoплинa и cвeтлинa нa нaвъceнитe мpaчни дни.
  • Πoмoщтa идвa зaд гъpбa ви - Зaщитнaтa eнepгия oт здpaви и coлидни cтpyĸтypи - нaпpимep плaнинcĸи въpxoвe, щe e нa вaшa cтpaнa, aĸo ce нaмиpaт зaд ĸъщaтa ви. Koгaтo зaд нeя им дъpвeтa или пo-виcoĸи възвишeния, щe ce пoлзвaтe oт зaщитaтa нa Heбecнaтa ĸocтeнypĸa. Aĸo пъĸ тe ca пpeд нeя, тoвa oзнaчaвa, чe cтe изпpaвeни пpeд нeпpeoдoлимo пpeпятcтвиe.
  • Boдaтa тpябвa дa e oтлявo - Boднитe бaceйни или инcтaлaции пpeд ĸъщaтa ви тpябвa дa ce нaмиpaт oт лявaтa ви cтpaнa, ĸoгaтo излизaтe oт глaвния вxoд. Toвa гapaнтиpa здpaвинaтa нa бpaĸa нa xopaтa, ĸoитo живeят в нeя. Koгaтo вoдaтa e oт дяcнaтa cтpaнa, cъпpyзитe ca лeĸoмиcлeни.


    Правилата на Фън Шуй ще ви научат да живеете подредено, хармонично и пълноценно. Свещи, огледала, фонтани, растения – всичко, което съдържа в себе си живот или символизира някой от петте елемента, ще ви помогне да намерите това, което търсите. Стъпка по стъпка ще усетите как домът ви се озарява и в животът ви настъпва онази, положителната промяна, към която всеки се стреми.


Използвана литература:
 rozali.com
comfort.bg
remonti.info/feng-shui-2/
Инж.Е.Панайотова-фън Шуй експерт 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар