Търсене в този блог

сряда, 28 ноември 2012 г.

Коледна украса според Фън Шуй

С настъпването на последния месец от годината започваме да се замисляме за коледната украса на дома. Фън Шуй принципите действат и тук и ще ни помогне да създадем по-хармонична и жизнерадостна атмосфера за себе си и за всички, с които ще споделим празничните дни, както и ще повишим притока на положителна енергия в семейното жилище.
  Главната идея на коледната украса според Фън Шуй е да създава усещането за мир и баланс. Както знаем, основно правило във Фън Шуй философията е да се стимулира потока от положителна енергия „Чи“ чрез позиционирането на вещи в пространството, чрез използването на определени елементи като част от интериора и премахване на други като носител на негативна енергия и най-вече – чрез поддържане на хармонията. 

  На първо място при аранжиране на коледната украса според Фън Шуй принципите е разчистването на дома. Това означава да се отървем от всички ненужни вещи, за да освободим пространство за новите елементи от интериора – коледните. Ако не искаме да  ги изхвърлим, може да ги разпределим в кашони или торби и да ги приберем в мазето или килера докато отминат празниците. На показ трябва да оставим само предметите, които наистина харесваме и които имат някаква сантиментална стойност за семейството ни.


Ролята на цветовете в коледната украса според Фън Шуй

      Цветовете са основен фактор за функционирането на Фън Шуй принципите. В зависимост от това как ги комбинираме, колко са ярки и как ги разпределяме в отделните стаи, цветовете служат като катализатор на положителна или на отрицателна енергия. Ето защо, дори да обичаме тенденциозните и ярки коледни цветове като червено, зелено и златно, по-добре да тушираме ефекта им като прибавим по-светли пастелни нюанси. В противен случай ще засилят съществуващата енергия и ще се наруши балансът.
Има места, на които „струпването” на ярки цветове е позволено, едно от тях е коледната трапеза, чиито подканващ блясък можем да засилим с помощта на прибори, салфетки, декорации и естествени елементи в желаните празнични цветове.

Хармония на интериора

    Важно е домът ни да бъде хармонично подреден. Ето защо трябва да умеем да преценяваме пространствените измерения и да компенсираме „липсващото”. Aко помещението е малко, в него не трябва да има прекалено много отразителни повърхности, защото излишната енергия, няма да може да бъде поглъщана от интериора и ще се създава напрегната атмосфера. Вместо това по-добре е да се обзаведе стаята с мебели с матово излъчване, с меки и заоблени форми, а към коледната украса да се добави повече панделки и текстилни елементи. Ако пък помещението е прекалено просторно, не щади декорацията, защото тя ще се губи в пространството и ще създава усещане за пустота.

Коледната елха според Фън Шуй
        Основният атрибут на коледните и новогодишните празници е коледното дърво. Как трябва да го украсим според фън шуй?
На първо място трябва да се снабдим с живо дърво, то не трябва да бъде изкривено или деформирано. Ако имаме възможност може да се снабдим и с клонки от смърч.
Коледната елха често е наричана „сърцето на дома”, а украсяването й е кулминационният момент в подготовката за празника. Изключително важно според принципите на Фън Шуй е да не се прекалява с декоративните елементи. Колкото и да обичаме светлинките, топките и панделките за елха, трябва да позволим на дръвчето „да диша”. Важно е всички в семейството да проявят вдъхновение и творчески импулс  в направата на коледната декорация.
Фън шуй тайна са тематичните играчки. Ако през новата година желаем любов, радост и приятелство, то червеният цвят трябва да доминира в украсата. Жълтият цвят носи послание за мир и разбирателство. Останалата част на украсата е по наша преценка.
Трябва да знаем, че според Фън Шуй учението в коледната елха се съдържа много негативна енергия заради многото остри боцкащи иглички, която ние трябва да съумеем да  неутрализираме. Фън Шуй специалисти съветват вместо гирлянди и остри играчки елхата да се декорира с цветни и красиви ленти - по този начин негативната енергия ще се стича далеч от дома ни.

        Местоположението което сме избрали на коледната елха в домът ни привлича определена  енергия. В идеалния случай тя трябва да бъде поставена в центъра на стаята, но не винаги това е възможно. Елхата трябва да се постави в стаята, която прекарваме най-много време със семейството си. Ако имате дете е добре да поставите една елха и в неговата стая.

          Преди да поставим коледната дърво в домът си е добре да знаем къде е точното му място според китайското учение. Едни от най-благоприятните места за поставяне и се явява  южният и югоизточният ъгъл на помещението, в което искаме да поставим елхата, те са под влияние на елемента Дърво.
Югът е благоприятен, особено ако елхата е украсена със светещи лампички, защото югът е мястото, което се намира под въздействието на Огъня. Това е и мястото на материалното благополучие.

       Ако поставим елхата в източната част, ще активизираме сектора на здравето. Класическият китайски фън шуй не е метод за изпълняване на желанията, както пише в много книжки, а средство за хармонизиране на пространството.

Оказва се, че съгласно древното изкуство фън шуй, ако правилно поставим елхата у дома, може да променим живота си към по-добро или "да програмираме изпълването на желанията ни" през следващата година. 
- Искаме да укрепим семейните отношения? Нека поставим елхата вляво от входната врата на стаята, покрай стената. Ако искаме да доставим радост на децата – трябва да поставим я вдясно. Ако сложим елхата в далечния ъгъл – интимният ни живот ще бъде изпъстрен с нови краски. В тази сфера можем да направим още нещо – композиция от елхови клонки, която да увиснем над леглото си: Ерос ще се пресели във спалнята ни!
- Стремим се към материално благополучие – тогава трябва да поставим елхата в далечния ляв ъгъл и да я украсим с златни монети и червени панделки. Ако елхата ни е в пясък, можете да заринем няколко монети, обвити в червена хартия, в него.
- Ако поставим елхата до вратата на стаята, това разположение ще ни донесе през новата година усещане за сила и самочувствие.
- Разположим ли я  в близкия ляв ъгъл , това ще стимулира разширяването на контактите ни с външния свят, развитието на творческите и интелектуалните ни възможности.
ако посрещнем нова година в работна атмосфера, в офиса -  елхата трябва да бъде срещу входната врата. Така ще стимулира кариерното развитие на всички работещи там. Същото разположение може да направим и у дома.

При украсата на дома първо степенувайте приоритетите си: нуждаете се от повече здраве и разбирателство в дома, имате проблеми с партньора, не ви върви в работата…
Ето и някои от елемен­тите, които можем да добавим в празничната украса на дома според желания си за прос­перитет, здраве, любов и т.н.
Кариера добре е да добавим към украсата елементи, които симво­лизират вода. Например нарисувани снежинки по стъклата или  снежен човек пред входната си врата.
Семейство нека извадим от скриновете си вещи, кои­то са ни семейно нас­ледство: свещници, вази, сервизи и всичко, което ни е подарено от нашите близки.
Уважение - за да спе­челим повече уважение нека при­бавим огнен елемент: свещи, светещи лампич­ки, растението коледна звезда.
Здраве - купа с пресни плодове, коледна звез­да, растения в саксия.
Деца - предмети във формата на шейна или красива кукла, но не го­ляма. Нещата, които пос­тавяме, трябва да са кра­сиви, с много орнаменти.
Пари - еле­менти, които символизират богатство. Например да оставим на видно място подаръ­ците, които ще получим и раздадем по празниците, а също и шоколадови изделия.
Образование - религи­озни фигури, картини и книги ще увеличат мъд­ростта в дома ни.
Любов - шоколад и други вкусотии.

Украса на коледната трапеза според Фън Шуй

Много е важна формата на трапезната маса. Най-добре е тя да е с кръгла или овална форма, за да запази приятелската атмосфера. Отсъствието на остри ръбове в помещението позволява на положителната енергия да тече свободно и плавно. Все пак, ако масата ни е квадратна или правоъгълна, добре е да разположим гостите си така, че да не се чувстват притиснати в ъглите й – т.е да освободим пространството наоколо, за да им дадем достатъчно въздух.
За да предадем блясък, пищност и изобилие на трапезата, нека всеки който има да извади тежките сребърни прибори, кристални сервизи или порцелан, тези от нас които не разполагат с такива… да импровизират- в крайна сметка важна е идеята и настроението. Червени салфетки, плодове, поднос с плаващи свещи, които излъчват естествена енергия и успокоение, лека музика вместо телевизия ще допринесат за желаната атмосфера.

Заобикаляйки се с хора и вещи, които наистина обичаме и следвайки няколко основни принципа, можем да създадем баланс, хармония и блаженство, които да ни обгръщат не само по времe на празниците, но и в ежедневието след това. Нека не забравяме, че  Коледа е време за мир и разбирателство.


вторник, 27 ноември 2012 г.

Фън Шуй на работното място  Работното място на собственика или ръководителя на дадена фирма оказва мощно въздействие върху добрия ФЪН ШУЙ на цялата фирма. Затова спазването на някои Фън Шуй принципи е най-важно за кабинета на шефа. Разбира се, добре ще е, ако тези принципи се приложат и за всички членове на екипа.
  Важен аспект при подреждането на работното място според принципите на Фън Шуй, е разположението на БЮРОТО. Специално за шефа има и по-специфични препоръки. Бюрото на ръководителя на фирмата трябва да е по-голямо от бюрото на другите сътрудници. Това символизира власт и положение в обществото. Удобен стол с подлакътници и висок гръб е просто задължителен. .  Работейки зад бюрото, човек трябва да има зад гърба си стена, която ще му даде символично защита и подкрепа. Става въпрос за гола стена, а не стена с рафтове с открити папки и книги. Подсъзнателно най-уязвимото нещо на човека е гърба, затова защитата откъм гърба дава спокойствие. Ако зад гърба ни може да се минава свободно, ако някой може да срита стола ни без да иска – за каква концентрация можем да говорим?!  При това всеки трябва "да контролира" вратата, т.е. с минимално завъртане на главата да вижда влизащия в стаята човек.
   Много важно е да се вземе в предвид взаимното разположение на бюрото, вратата и прозорците на кабинета. Прозорец зад гърба вреди по-малко от врата зад гърба и все пак по-добре е да избегнем това разположение. Позиция на силата се счита най-отдалеченото (по-диагонал) място от входната врата. То е за предпочитане като кабинет за шефа. А в стая с няколко работни места, бюрото по диагонал от вратата на стаята дава надмощие и е най-подходящо за ръководителя на отдела.
  От значение е и формата на бюрото:
-           правоъгълната или квадратната символизира стабилността на Земния Фън Шуй елемент, което внася отговорност и сигурност на човека, който седи там.
-          Кръглото или във формата на полумесец бюро е за креативните личности, занимаващи се с писане, рисуване или друг вид творческа дейност.

  Цветовете на бюрото също са от значение, защото във Фън Шуй философията са натоварени с определена символика. Най-подходящо е дървено бюро в естествен цвят, който стимулира концентрацията. Комбинацията от черно и тъмно синьо пък привлича богатството и просперитета. Всички нюанси на зеленото стимулират творческите способности и представляват професионалното развитие. Но ако си от по-екстравагантните личности можеш да се довериш на червеното (което зарежда с енергия), оранжевото (което подтиква към сработване и колегиалност) или жълтото (което прояснява мисълта).
  Друго много важно да знаем, е че за офисът не е подходящо помещение, което дели една стена с тоалетна. Правилните форми са най-подходящи за офис. Ъглите са източници на отрицателна енергия. Но дори да работите в стая, която е неправилен многоъгълник, лошите енергии могат да се поправят, като поставите в ъглите живи растения. Огледалните повърхности се използват, за да насочват енергийния заряд в желаната посока. Не избирайте такива, които се състоят от много части. Те разрушават енергията и влияят зле на концентрацията и здравето. 
  Не е желателно кабинетът на шефа да се намира в края на дълъг коридор. По такъв коридор енергията се движи прекалено бързо и е неблагоприятна (нарича се "ша" енергия). Има начини тази енергия да се забави и трансформира в благоприятна, но това е работа на специалист. По принцип, най-добър е индивидуалния подход: за всяко конкретно място и хора има свое уникално и най-добро решение на енергийните проблеми.
  Ако искате работата ви да върви гладко, офисът трябва да бъде просторен. Тесните помещения се свързват с бавното и трудно постигане на успех, точно обрат­ното важи за широките.
  Ако в даден кабинет редовно се провеждат съвещания, то има смисъл да се постави специална маса и допълнителни столове. Грешно е да се разполага масата за съвещания под прав ъгъл плътно до бюрото (във вид на буквата Т). Тази позиция е неблагоприятна както за обитаващят офиса ( шеф, управител и др.), така и за подчинените му. Те са принудени да седят далеко от началника си, значи взаимоотношенията ще са доста хладни, идеите и пожеланията от персонала няма да се възприемат от началника. В идеалния случай, съвещанията и конференциите се провеждат около кръгла или овална маса. Обикновено тези маси са големи и биха заели много място в кабинета, затова най-добре е да има специално място за това – конференц–зала. Правоъгълните маси са неблагоприятни.
   Ако работата на човек предполага прием на посетители, ако често провежда срещи с важни и влиятелни клиенти, то има смисъл да се оборудва специално място за провеждане на делови срещи и преговори. Тук е уместна мека мебел. Леките кресла позволяват на преговарящите да се отпуснат и физически, и психически. Раменете на хората са разслабени, което свидетелства за плавно движение на енергия в тялото. От значение е и начинът, по който са подредени креслата. Разположението един срещу друг не е най-удачното.

   Най-добре е да
се ползва естествената дневна светлина, но ако се налага нека се  доверим на меката жълта светлина, отколкото на флуоресцентните. Избягвай поставянето на огледала и часовници (китайските императори са забранявали часовниците в тронната зала и в покоите си), които са източник на лош енергиен поток.
Както казахме добре ще е, ако принципите на Фън Шуй се приложат и за всички членове на екипа.  
  В много отношения удобни са общите кабинети, разделени на мини-зони (кабинки) с помощта на невисоки прегради. Пространство, ограничено чрез стени от трите страни представлява малък личен кабинет. Фън Шуй, общо взето, одобрява това разпределение, особено ако има добра звукоизулация. Наистина в този случай потокът на енергия е бавен и доста затруднен, но това може да се коригира чрез растения, чанове, кристали, цветове и др. Това е по-добро решение отколкото хората – членове на екипа да са с гръб един към друг.
  Добре е на всеки сътрудник на фирмата да му се предостави възможност да оформи кабинета си по свой вкус, да измени разположението на мебелите така, както му е удобно, поне доколкото е възможно. Според китайската астрология за всеки от нас има по-малко или повече благоприятни цветове – това са цветове, "които го подхранват". Препоръчва се използването им около всеки от нас.
  Хармонията във Фън Шуй се търси в баланса между противоположностите, символизиращи ин и ян (женското и мъжкото начало). Този баланс може да се пренесе в интериора на офиса - като се съчетаят прави и леко извити форми.
Фън шуй се стреми към равновесие и между
петте основни елемента - земя, вода, огън, метал и дърво. Те могат да повлияят на работата ви, като й попречат или я подпомогнат.
Ето няколко примера:
 - Ако сте разхвърляни и хаотични, но пълни с идеи, Фън Шуй специалистите препоръчват да наблегнете на обзавеждане, доминирано от елемента ЗЕМЯ. Той ще канализира усилията ви, ще стимулира търпението и последователността ви. Ще получите подкрепата му, като използвате жълтия цвят, квадратната форма, глинените съдове и керамиката в интериора.

 - Мислите, че не разбирате добре хората около себе си, или се чувствате изолирани? Елементът ВОДА стимулира комуникацията, разбирателството с околните. Свързва се още с пътуването, образованието и въздействието върху другите. Водата има свойството да отмива лошите емоции, но и успеха, ако оставите чешмата да капе. За да стимулирате благотворните страни на елемента, можете да държите чаша с чиста вода на бюрото си, да сложите аквариум в офиса или да използвате вълнообразни форми, черно или синьо в интериора.

  - Ако харесвате работата си, но заплатата ви е ниска, рядко имате думата за важни решения, а идеите ви рядко се приемат от началниците,
стимулирайте действието на елемента МЕТАЛ. Използвайте метални предмети в интериора, кръглата форма и сребристи, златисти или медни на цвят акценти. Те символизират елемента метал, който стимулира успеха, властта и богатството.

  - Уморени сте и ви липсва страст и решителност? Ще получите нови сили за работа, а и ще станете по-импулсивни, силни и харизматични, ако стимулирате влиянието на елемента
ОГЪН. Той може да бъде представен от червения цвят и триъгълната форма. Ако професията ви позволява, поставете на бюрото или в кабинета си красиви ароматни свещи, които да запалвате от време на време, когато сте уморени. Според специалистите по Фън Шуй те ще ви заредят с енергия.

  - Ако пък искате да провокирате личното си развитие, но сте изтощени и ви липсват свежи идеи, можете да получите помощ от елемента
ДЪРВО. Той е отговорен за креативността, комуникацията и растежа. Неговите символи са зеленият цвят, правоъгълната форма, растенията. "Растенията в интериора според традициите на Фън Шуй трябва да имат закръглени или овални листа", твърди Даниела Георгиева. Въпреки това според нея при декорацията трябва да се вслушвате и в собствения си усет и интуиция - "ако сте любители на кактуси, не се отказвайте от тях, както и от лианите, на които приписват генериране на отрицателна енергия".  Важното е да се грижите за тях редовно и да им се възхищавате по-често. Ако разположите цъфтящите цветя в югозападната част на офиса, те ще ви помогнат да подобрите отношенията с колегите си.

Още съвети за работното място:

 • Големи монументи в близост до сградата, в която се намира офисът ви, може да предизвикат появата на заговори или загуби.
 •  Фоайето трябва да бъде добре осветено и просторно, за да насърчи потока на положителна енергия.
 • Избор на правилна светлина - Най-добрата светлина е естествената дневна светлина, така че преместете бюрото си близо до прозорец. Старайте се бюрото Ви да не е точно под флуоресцентни лампи, които хвърлят силни отблясъци и уморяват очите. Можете да подобрите настроението и  да повишите  енергията значително, като заместите флуоресцентните лампи с мека, но достатъчно силна светлина, която не хвърля отблясъци.
 • Използване на Фън шуй цветове - Употребата на Фън шуй цветове може да ви помогне да се постигне баланс и хармония в офиса. Различните цветове имат своите различни свойства. Някои цветове могат да Ви помогнат да се чувствате здраво стъпили на земята, сигурни и спокойни. За други, като например синьото, виолетовото и червеното, се знае, че подобряват благоразположението на човек и просперитета на даденото пространство, в случая, Вашия офис.
 • Формата на бюрото - Формата на бюрото може да влияе на настроението и на нивото Ви на продуктивност на работното място. Закръглените линии на бюрото насърчават креативността и свежите идеи. Формата на бюрата тип “бъбрек” следва естествените извивки на човешкото тяло и за тях се твърди, че Ви снабдяват с подсъзнателно чувство за вътрешно равновесие.
 • Важни са вещите върху бюрото. Представи си, че условно то е разделено на 9 квадранта, колкото са в БА ГУА схемата на Фън Шуй философията. Например най-горният ляв ъгъл е зоната на богатството, най-горният десен – зоната на партньорските взаимоотношения, най-долният десен е на хората, които могат да са ти от полза и  т.н. Затова подреди личните си вещи според предназначението на квадрантите. Телефонът трябва да се намира по-ниско вдясно на бюрото, тъй като с него общуваш с потенциалните клиенти и партньори. Семейните снимки или сантиментални подаръци трябва да са в лявата средна зона на семейството. Носителите на материална стойност (сметки, пари, фактури) трябва да са в зоната на богатството. Горната средна част на бюрото е зоната на славата и доброто име. Там е добре да има една червена свещ.
 • Поставете компютъра си в западната или северната част на офиса, за да усилите креативността си. Ако е на югоизток, е добре за доходоносността. Просто трябва да решите кое е по-важно за вас?
 • Сложете малко фонтанче или аквариум в посока изток, север или североизток. Подходящи са черни или сини рибки. Идеален вариант са скалариите. Това води до бизнес успехи.
 • Поставете касата или сейфа на север, запад или северозапад - символизира просперитет и финансова сигурност в бизнеса.
 • Ако бюрото ви е на една линия с вратата, то често пъти най-напред към вас ще се обръщат с молба да свършите нещо и вероятно ще ви натоварват с повече задачи и работа, отколкото сте длъжни да изпълните. Най-добрият изход от положението в тази ситуация е да преместите бюрото си така, че да отвлечете вниманието на влизащия, което обикновено се съсредоточава върху този, който седи директно пред вратата, за да се разсее върху тези, които седят встрани от нея. Поставете от лявата страна на бюрото предмет, който пречупва светлината, обърнат с пречупващата си страна към вратата. Предметът ще привлече погледа на влизащия и ще отвлече вниманието от вас.
 • Поставете телефона от страната на доминиращото ухо, т.е. това, към което притискате телефонната слушалка, а не от страната на доминиращата ви ръка. Мнозина поставят телефона от страната на ръката, с която вземат телефонната слушалка, а не от страната на ухото, с което им е по-удобно да слушат. Тъй като за слушане се губи много повече време, отколкото за набиране на номера, по-разумно е телефонът да се поставя именно от страната на доминиращото ухо. Удължете кабела, за да поставите телефона там, където трябва да бъде.
 • Разположението на офис техниката. Тя не трябва да пречи на свободното движение на енергийния поток в помещението. Ето защо уреди като факс, принтер и копирни машини, не трябва да са в центъра на стаята. Разположи ги в периферните ъгли, но далеч от централния вход и от бюрото ти – компютърът ти стига като източник на негативна енергия.
 • Компютърът събира на едно място голямо количество енергия и за да се балансира този поток, може да поставите предмети с ярки цветове и планински кристал, който ще направи мисълта ви по-ясна.
 • Огледало, разположено до касата, символизира удвояващия ефект и може да се превърне в предвестник на добро благосъстояние.
 • Не забравяйте да сложите на бюрото си снимки на свои любими хора. Така няма да се чувствате откъснат от тях и няма да събирате излишно отрицателно отношение.
 • Светлите и тъмните цветове, както и гладките и грапавите повърхности, е необходимо да се балансират в обзавеждането и декорацията на офис пространството.
 • Отървете се от безпорядъка - Вашият офис трябва да бъдат организиран и подреден ефективно. Премахнете всички странични материали и предмети от офиса. Чрез физическото почистване на работното място от ненужните вещи и предмети, с които сте се сблъсквали всеки ден, Вие ще се отървете и от умственото и емоционалното натоварване. Така на работното място ще започнете да се чувствате по-бодри, ентусиазирани и оптимистично настроени към работата си.
 • Ако зад Вас има изпъкнал ъгъл или колона, най-добре го маскирайте със стена от висящи цветя.
 • Предметите, които ви заобикалят, трябва да бъдат с цвят, който ви е приятен.
 • В края на всеки работен ден почиствайте работното си място, така че върху повърхността на мебелите и оборудването да няма прах.
 • В офисното оборудване, което използвате най-често, трябва да има нещо персонално ваше.
 • Можеш да поставиш цвете в саксия в близост до монитора (но не кактус), за да поглъща негативната му енергия. Цветята няма да ти позволят да загубиш връзката с природата, зеленината им ще е допълнителен стимулатор за креативността ти, а Чи енергията няма да се задържа в ъглите на помещението. Всеки ден преди да започнеш работа, почиствай хубаво екрана. Ако все пак лидерската позиция ти е фикс – идея, за да подсилиш развитието си в професионалното поприще, сложи фигура на дракон в дясната част на бюрото си. Той трябва да гледа към прозорец или врата.

Системата от Фън Шуй правила за работното място включва още много детайли от подредбата на помещението. По-важното е ти да вярваш в собствения си успех и да се стремиш винаги да си обградена от положителна, организирана и приятелска обстановка.
Използвана информация:
comfort.bg;
и др.