Търсене в този блог

четвъртък, 21 март 2013 г.

Винтидж в интериорният дизайн




Първата мисъл е за нещо старо, от което лъха на носталгия и тъга, въпреки, че му е вдъхнат нов живот.
Елегантната френска дума „vintage“ в превод означава „вино с многогодишна издръжливост“. Ето защо стилът  Винтидж в интериорния дизайн включва всевъзможни комбинации от предмети, изпитани с времето, които освен това може да се поднесат  в съвременна „чаша“. Във  Винтидж интериора се използват много стари мебели и предмети от различни страни и епохи.

Винтидж стил в интериорния дизайн може да се опише с три думи -  красиво, романтично и женствено. Винтидж  в интериора означава нещо, което може да те стопли, нещо, което може да създава носталгични и романтични чувства и позволява само положителна емоция да влезе в сърцето ни.

Този стил се характеризира с много декори като картини, покривки, килими, завеси, цветни комплекти вази, чинии и съдове, старинни предмети, стенни часовници, музикални инструменти, натруфени полилеи и деликатни декоративни възглавници.
Ако искате да създадете един наистина уникален интериор във Винтидж  първото нещо, което трябва да направите е да обиколите магазините, в които се разпродават мебели на старо или антиквариати и да намерите акцента за дома, около който да се завърти целият проект.
Известно е, че купуването на старинна мебел е скъпо удоволствие, затова в този област е популярно самото пресъздаване на “старинния” стил. За това способстват съвременните технологии, благодарение на които върху всяка мебел могат да се появят следи от ръжда, изтъркване от камък, зелен налеп върху бронз, следи от бръмбар в дървото и др..
Мебелите във Винтидж обикновено са дървени, покрити с меки дамаски от плюш, памук или коприна. Доминира изработката. Характерните са наличието на  повече столове, фотьойлчета и декоративни масички вместо един голям, луксозен диван и една стъклена маса.
Цветовите схеми във винтидж стила са светли и пастелни тонове  - бяло, розово, лилаво и жълто. Всичко е организирано и украсен в ретро стил, с чувство на модерен и комфортен начин на живот.
 Това е стилът от миналите години, който по някакъв начин е пречупен и през виждането на съвременната мода.  















Източници:
http://www.interiordesignipedia.com/vintage-interior-design.html
http://www.zaneya.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар