Търсене в този блог

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Какво представляват плоскостите от МДФ?





МДФ от англ.: MDF- Medium Density Fiberboard  в превод означава дървесно влакнести плоскости със средна плътност .

Това е продукт произвеждан на основата на дървесни частици, получени чрез раздробяване на остатъци от твърда или мека дървесина до дървесни влакна, често във дефибратор, в комбинация с восък и гума като свързващо вещество. От получената маса се оформят плочи при висока температура и пресоване.  MDF има финна и хомогенна влакнеста структура. Гладката повърхност, високата здравина, перфектната обработваемост както на повърхнината, така и на ръбовете са предпоставки за много ефектни обработки при производството на мебели.
Името му произлиза от различието в плътностите на плочите от влакна. Широкото производство на MDF започва в началото на 80-те години на миналия век.
Поради високите качествени характеристики на MDF - плоскостите, като еластичност и якост на огъване, плътност, еднородна структура, точност на размерите и дебелините, голямото разнообразие на дебелините, нищожно набъбване след потапяне във вода, висока негоримост, ниско съдържание на формалдехид, този материал се явява заместител на масивната дървесина и я превъзхожда от гледна точка на намаляване операциите за обработка и намаляване себестойността на крайното изделие. MDF се явява и заместител на плоскостите от дървесни частици (ПДЧ), като материал с по-високи показатели и даващ възможности за нетрадиционни оформления на крайните изделия, както и за разнообразяване начините за повърхностни довършителни работи.
Споменатите, а и много други характеристики определят използването на MDF - плоскостите в много области. Този материал е в основата на изработването на всякакви мебели, на подови настилки, на стенни облицовки, окачени тавани, вътрешни и външни врати, преградни стени и т.н.

Технологията за производсво на дървесно-влакнести плоскости със средна плътност - MDF е била развита в САЩ към края на 60-те години. Модерният материал се е наложил и е заел голям пазарен дял благодарение на своите отличителни свойства, като заместител на масивната дървесина - чист материал, без дефекти и като заместител на плоскостите от дървесни частици (ПДЧ) - в специалните области на използване. Към края на 70-те години са възникнали първите заводи за производство на MDF в Западна Европа.  МДФ плоскостите могат да бъдат ламинирани или фурнировани (покрити с фурнир от естествена дървесина). По този начин придобиват красив и устойчив вид подходящ за използване при изработка на мебели за дома и офиса. Също така те подлежат и на боядисване с бои на водна основа, така могат да се получат огледално гладки повърхности.

МДФ плоскостите са по-добър материал в сравнение с другите популярни материали като ПДЧ, гипсофазер или масивно дърво по няколко причини:
-          Изработени са от много фина консистенция, която позволява плоскостта да е изключително гладка.
-          Материалът не е ронлив и е много подходящ за изработката както на малки елементи, така и на декоративни такива.
-          Има специално разработени MDF плоскости  за устойчивост при влага.
-           MDF е много гъвкав строителен материал, който може да се използва в най-различни приложения.
-           По механични характеристики превъзхождат естественото дърво, а са по-евтини от естествената дървесина.
-          Устойчиви са към различни гъбички и микроорганизми, което ги прави безопасни и хигиенични при използването им в бита.

Плочите от МДФ се използват за:
-          Изработване на декоративни мебелни фасади.
-          Стенни панели, профили, кухненски плотове.
-          Изработка на врати.


Няма коментари:

Публикуване на коментар