Търсене в този блог

сряда, 10 април 2013 г.

Изкуството да избереш полилей



.

Обзавеждането и осветлението  вървят ръка за ръка, затова още при проектирането на къщата и нейния интериор трябва да помислите и за осветлението. Най-често то се подчинява на цялостното функционално и интериорно решение, така че още от самото начало трябва да се вземе решение за вида осветление и осветителните тела, за да не се налагат после промени и прокарване на кабели при вече боядисани стени и тавани. Всъщност с осветлението може да се променим изцяло въздействието на интериора.

Ще разгледаме осветлението в  трапезарията:
За трапезарията  полилея  е по-често  предпочитаното осветително тяло, защото придава топлота,  уют  и романтична атмосфера, особено по време на вечеря. Но не във всеки дом има възможност за поставянето му , тъй като за този тип осветително тяло е необходимо  по-голямо пространство, отколкото за други.

При избора на полилей за трапезарията, има няколко стъпки и изисквания, които трябва да се
спазват.
 На първо място  е:  разстоянието между него и всяка една от стените на стаята не трябва да е по-малко  от  1.3 метра, и не по-малко от 76 см височина от масата или  160 см от пода, за да не блести в очите, нито да пречи да се виждат сътрапезниците.  Ако вашата трапезария е по-малък от размера, необходим за полилей, може би ще е по-добре да изберете друг вид за осветлението в стаята за да се избегне визуално намаляване на пространството  и неприятно усещане.
Второ, изберете осветление, което да не е ярко и пронизващо, чрез полилея трябва да се създаде приятна, мека и топла светлина.  Вариант е да се монтира димер ( реостат ),
с помощта на който да може да се варира със силата на светлината , ще ни помогне да я намалим при вечеря на свещи или да я засилим в мрачен ден. Добре е да се добавят допълнителни  осветителни тела на стената ( аплици ), които ще помогнат да се избегнат тъмните петна​​.  Също така ако масата не е с постоянно място – мести се, разтяга се  и ще е трудно да се определи  центъра й, над който да се постави полилея, чрез използването на  индиректно осветление ще се създаде необходимата светлина.
Добре е да се изберат полилей и аплици от един вид (със сходен дизайн). Много често при еднофамилната къща или новото строителство, дневната и трапезарията са в общо помещение – в такъв случай именно с помощта на светлината може да се градира пространството според случая.

Следващата стъпка е да се уверите, че сте избрали полилей, който подхожда на стаята, сребърен полилей може да бъде най-добрият избор за класически трапезария, но не и за модерна зала за хранене. При избора на полилей, може да се наложи да се изчисли диаметъра на лампата, въз основа на размера на стаята. Може да харесвате  по-голям полилей, но ако вашата трапезария е прекалено малка, поставянето на по-голям полилей няма да бъде добро решение.

Полилеите обикновено се срещат в трапезарията, но могат да се поставят и във вашата спалня, стаята за гости, и дори в банята.

Ето и няколко примера:


Не се среща често полилей в банята, това е едно нестандартно решение. Цветът му подхожда на пода и на части от стените. Представена е една отлична комбинация между бяло и черно с добавени нюанси на сиво. Определен е като много благороден дизайн.


Прекрасен полилей в стил Тифани, който добре подхожда в тази спалня.




Дизайнерските полилей като този не дава много светлина на стаята. Все пак това е форма,  която е за любителите на истинския модерен интериор и комфорт. Също така изглежда има много  огледалца и тези черни полирани детайли, въртящи се около оста си, несъмнено придава отблясъци и сенки в помещението когато навън е тъмно.

Замислете се над това, колко голямо е въздействието на полилей при даден интериор. Той може да изпълнява най-различни роли:  за някой това е източник на светлина, за други се явява просто като декор. Вие избирате какво е полилея за вас!













Използвани източници:

Няма коментари:

Публикуване на коментар