Търсене в този блог

неделя, 11 декември 2011 г.


ИНТЕРИОР И ЦВЕТОВЕ

Съчетаването на цветовете в жилищния интериор не може да се извърши по конкретни правила, защото подбирането, въздействието и начинът на използуването им са тясно свързани с индивидуалните усещания на човека.
   При вземане на решение за цвета на стените в помещенията трябва да се съобразяваме преди всичко с естетичните и функционалните аспекти на интериора, а също така и с психическото въздействие на цветовете.
   Общо взето, може да се приеме принципът, че цветът на стените, които са фон за мебелите, тъканите, картините и хората, трябва да бъде устойчив и неутрален - само тогава с него ще хармонират всички елементи на интериора. Равновесието на багрите в този случай се постига по-лесно и няма опасност от цветови дразнения.
   Цветът на жилището винаги е бил от изключително голямо значение и се свързва с определени настроения и може да предизвика различни чувства. Научните изследвания са доказали психическото въздействие на цветовете.

·                     ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ:  това е най-възбуждащият и тревожен цвят, но той е и едни от най-обичаните, защото е израз на сила, достойнство и изобилие.
Продължителното пребиваване в среда с червен цвят уморява очите и действа раздразнително. При по-големи плоскости е наложително да се търсят и омекотени нюанси на червените цветове.
Подходящ е за: червеното е цвета на страстта и е най-добрия цвят за спалня. Ако все пак е прекалено агресивен за вас и не може да ви успокои дори след като загасите осветлението е добре да изберете по-неутрален цвят за спалното помещение.
Червеното е известно и с това, че изостря апетита, което го прави добър избор и за трапезария.
Въпреки, че е един от най-царствените и величествени цветове в палитрата
трябва да се  внимава с използването му в интериора, тъй като може да се окаже прекалено силен и агресивен цвят, който дори може да доведе до главоболие и неразположеност.


·                     ЖЪЛТИЯТ ЦВЯТ:  в интериора създава илюзия на топлота и предизвиква спокойствие и весело настроение.  
Асоциира се със слънце, топлина, енергия, творчество. 
Жълтото може да се използва във всяка стая, за да стане тя по-свежа и весела. Тъй като внася оживление в  разговорите, то ще е от полза най-вече там, където  каните приятели.
Важно предимство на жълтите цветове е, че не променят оптичния мащаб на помещението. Омекотени до зелено или оранж, те създават чувство на оптимизъм, богатство и плодородие. Жълтите цветове са подходящи за стаи с малък достъп на слънчева светлина. Употребени в дневната и детската стая, тези цветове предразполагат към творчество и вглъбяване. Също така жълтото е стимул за интелекта и следователно е сполучлив вариант за помещения, в които се извършва мисловна или творческа дейност. Библиотеките и кабинетите печелят от присъствието му. Но за по-голяма концентрация би било добре да се добави малко зелено или виолетово, та да се балансира неуморността на жълтото, от която възникват разнопосочни интереси.
Подходящ е за: кухни, трапезарии, офиси занимаващи се с творческа дейност, както и за всички стаи със северно изложение.
Все пак бъдете внимателни с използването на жълтото, някои по силни нюанси могат да увеличат чувствеността, да причинят дискомфорт и дори да доведе до емоционални разтройства.


·                     ОРАНЖЕВ ЦВЯТ:  това е едни от най-активните цветове. Действа силно емоционално и възбуждащо, настройва към радост и веселие, олицетворява здраве и деен живот, намалява оптично пространството..
Боядисването на стените с този цвят трябва да се избягва или да се прилага умерено. „Убити” като охра, са подходящи за боядисване на стени и тавани е дневната. Употребени в ярките си нюанси, но в малки петна ( възглавнички, цветя, художествена пластика и др.), тези цветове успешно подсилват емоционалнотостта на интериора.
Подходящ е за: Оранжевото е доста силен и активен цвят и не е за предпочитане да го използвате в помещения, които предполагат спокойствие. Най-доброто приложение на оранжевото е във всекидневната и трапезарията. Тъй като оранжевото поощрява запознанствата и контактите, то е много подходящ цвят в помещения за общуване: стая, в която посрещаме приятелите си или дневната, където  се събира семейството. Оранжевото може да окаже добро влияние и в работния кабинет, защото дава енергия и творческа способност на ума.
 Не е добра идея да използвате силни нюанси на оранжевото в детската стая, тай като то има способността да превъзбужда децата.
Избягвайте използването на оранжевото в северни или тъмни стаи без пряка слънчева светлина. За да има пълен ефект от оранжевото, то има нужда от много светлина. В противен случай изглежда бледо. Избягвайте оранжевото и в малки помещения, тъй като то прави стаята по-малка отколкото всъщност е.


·                     ЗЕЛЕН ЦВЯТ:  този цвят изразява сигурност, настройва успокояващо и създава добри условия за почивка. В интериора се прилагат и омекотени тонове, предимно като цвят за стените в спални и по-рядко в дневни. От нюансите на този цвят са познати светлозеленият, резедавият, смарагдовият, масленият и др.
Ведър и спокоен цвят, зеленото е препоръчително за помещенията, в които човек почива и събира сили.
Асоциира се с: здраве, хармония, природа, пролет, свежест, сигурност, стабилност и баланс.
Подходящ е за: смята се, че зеленото помага за концентрацията, успокоява и дори има лечебен ефект,  за това е предпочитан цвят за офиси, детски стаи и бани.
Зеленото често прави хората апатични и инертни. За това е добре да се смесват различни нюанси на зеленото. Например тъмно маслинено с резедаво.
То е подходящо и за спалня, защото уталожва напрежението в тялото и успокоява съзнанието. Без съмнение зеленото  в кухнята ще поощрява творчеството в приготовлението на храната.


·                     СИНИЯТ ЦВЯТ: излъчва спокойствие и предразполага към съсредоточаване на мисълта. Внушава представа за безкрайност, по-голяма обемност и въздушност.
 В интериора е подходящи особено за слънчеви помещения. Употребени за стени и тавани в дневната и спалнята действат успокояващо и създават чувство за престореност.
В близост със зелените цветове сините стават по-студени. При добре подбрани нюанси могат да заемат по-голям процент в интериора и да бъдат отличен фон на мебелите от махагон и орех.
Асоциира се с: лоялност, спокойствие, ведрост, отговорност, съзерцание, мъдрост, чистота и вода.
Подходящ е за: заради асоциациите със спокойствието и съзерцанието синия цвят се използва често в офисите. Заради успокояващия ефект се ползва и в спалните. Заради асоциациите с водата и чистотата синьото е най-използвания цвят за банята.
Синият цвят е труден за избор, тъй като е студен и често негостоприемен. За да избегнете този ефект изберете нюанси на тюркоазеното или много бледо синьо. Другият вариант е да използвате този цвят в топла, южна стая с много светлина.



·                     СВЕТЛО ЛИЛАВИЯТ ЦВЯТ  - ПЕПЕЛ ОТ РОЗИ


Асоциира се с: женственост, спокойствие и духовност.
Подходящ е за: Бани и спални. Смята се, че снема стреса и успокоява, което го прави удобен цвят и за СПА центрове.
Често “пепел от рози” е смятан за безличен цвят. За да избегне
м това е добре да комбинираме с черно, сиво, сребристо или всички от изброените.


·                     ВИОЛЕТОВ ЦВЯТ:  получава се като се смеси червено и синиьо.
Предизвиква чувство на сериозност и достойнство и е израз на тържественост, блясък и разкош. Употребен в чисти тонове и малки количества, виолетовият  цветове е ефектен контраст към зелено-жълтите и жълтите цветове в интериора.
Асоциира се с: магия, творчество, чувственост, щастие и лукс.
Подходящ е за:  спални
Царствеността и пищността на лилавото го прави много елегантен и приятен цвят. Вариациите му започват от теменужно лилаво до лилавото което познаваме от сините сливи.
Трябва да се внимава с използването на лилавото, тъй като то е много силен цвят. Не се изкушавайте да боядисате цяла стая с един тон. По-скоро комбинирайте няколко нюанса тъмно и светло лилаво или използвайте като допълнение или акцент.

·                     РОЗОВИЯТ ЦВЯТ:
 Асоциират се с: любов, флирт, нежност, чувственост и женственост.
Използва се в различни нюанси от бебешко розово, през коралово розово до малиново. Най-често розовият цят се изплолзва  за спални и детски стаи на малки момичета.
Обикновено проблемът с розовото е, че изглежда прекалено „захаросано” и женствено. За да се тушира този проблем може да се използва с неутрални цветове или акценти от черно, тъмно сиво или кафяво.


·                     КАФЕВИЯТ ЦВЯТ: внася чувство на топлота и уют.
В композицията на интериора този цвят се оказва много необходим. Без него липсва търсената устойчивост и закътаност на жилището ни.
Подходящ е за:  Кафявото е много практичен цвят и се използва навсякъде - в дневни, офиси и трапезарии.
Кафявото е известно като “новият” неутрален цвят. С многобройните си тонове от тъмно кафяво до светло бежово, кафявото може да изглежда добре с почти всеки друг цвят.


Ахроматичните (неутралните) цветове също влияят за емоционалното въздействие на интериора.


·                     БЕЛИЯТ ЦВЯТ:  в жилищните помещения белите цветове се смята за багри на чистотата и светлината. Те омекотяват пъстротата и хармонират с всички цветове. За фон обаче на предмети с други цветове не са подходящи. При тъмните хармонични цветове белият цвят създава силни контрасти.
 Асоциира се с: радостта, благополучие и чистота.
Мекият , спокоен цвят предразполага към почивка както никой друг. Фундаменталнто му качество е равенството, тъй като включва в себе си всички цветове. Той винаги вдъхновява, помага, внушава определена вяра.
Подходящ е за помещения предназначени за почивка, както и за бани. Не е особенно подходящ за основен цвят, добре е да се комбинира с други цветове.

·                     ЧЕРНИЯТ ЦВЯТ:  символ на скръб и тъга, но същевременно е изразител на сдържаност, самообладание и власт. Черното е показател още на сила и сериозност.
В допир с други цветове т
ой създават добър контраст и отличен фон, на който се откроява великолепието на другите цветове. Черното е тежък цвят и предразполага към депресия и поради тази причина не е добре да се използва като базов цвят. Обикновено се използва като акцент към някой друг цвят за да го успокои и притъпи ефекта му.
Асоциира се с: драма, смърт, нощ и ексцентричност.
Най-добър е за: навсякъде


·                     СИВИЯТ ЦВЯТ: този цвят е неутрален. Той влиза в хармония с всички цветни тонове. За интериора сивите цветове са особено важни, защото смекчават яркостта на останалите цветове до поносими граници. Те са прекрасен фон за открояване на други цветове в интериора. Неутралните цветове като сивото се използват за да внесат подредба и спокойствие в цветната палитра. Сивото се смята за изискан цвят в цялата си палитра от светло сиво през графитено до стомана или сребро. Не е добре да прекалявате със сивото за да избегнете безличността в него. Използвайте го умерено предимно като допълнение към останалата палитра в дома ви.
Асоциира се с:  изисканост, неутралност
Най-добър е за: всяка стая.


·                     СРЕБЪРЕН: сребърните багри хармонират най-много с червения и синия цвят. Създават веселост и добро настроение.       
Сребърният цвят е устойчив, намалява вълнението, освобождава от емоционалната скованост, способен е да прониква навсякъде, умее да прекратява спорове и да разкрива фантазиите на хората. В негативното си значение сребърният цвят е свързан с илюзията и колебанието. Често този цвят се асоциира с лунната пътека. В митологията сребърният цвят е символ на сребърната нишка, която свързва душата и тялото.
   

·                     ЗЛАТЕН:  златните багри са символ на разкош. Предизвикват чувство на топлота и пищност. Хармонират с всички цветове.


Можем да създадем определена атмосфера за стаята и за себе си, благодарение на цветовете. Те могат да ни успокоят, да ни вдъхновят или провокират. Ето защо за малко трябва да седнете в стаята, преди да започнете да я декорирате с цветове. Насладете се на тишината и спокойствието и си представете какво ще правите в нея, каква ще бъде атмосферата и в зависимост от това изберете определен нюанс. Обърнете специално внимание на спалнята, защото тя наистина е място за отмора и лична релаксация. Всичко, от което имате нужда, е малко вдъхновение и вече може да съчетавате различни цветове според вкуса ви.


Няма коментари:

Публикуване на коментар