Търсене в този блог

четвъртък, 28 март 2013 г.

Какво представлява новият "Индустриален стил"?



T.нар. "индъстриъл" безспорно попада сред най-популярните стилове в модерния интериорен дизайн.
Индустриален стил това е един незавършен вид, в който е присъщо използването на суровини и доста груби повърхности. Може да го определим, като „витрина” за всичко свързано с индустрията и производството. Засилваща концепция в него е дизайна да отразява някогашният вид на стар склад или фабрика.
Предпочитани материали са: бетон, стомана, метал или дърво.
Пространство е отворено и минималистично.
Индустриален
интериорен дизайн често е избирана концепция за мансардни апартаменти,.

Стени: недовършените или стари и износени стени са допълнителен бонус, който може да се добави към визията. Боядисаните стените изглеждат най-добре с микс от големи и висящи произведения на изкуството. Също така интересно биха стоели и всякакви улични табели и надписи, съобщаващи "ВХОД", "ИЗХОД", имената на булеварди, "ОБРАЗЦОВ ДОМ" и т.н.
Най-добрите решения по отношение на стените са: тухли, олющено дърво, метални части, мазилка. Интересно би било и ако се осмелите на саморъчно направени тапети от стари вестници, списания, нотни листове, атласи, комикси и др.

Под: избор номер едно е шлайфания бетон. Други добри покрития, които ще помогнат да се постигне индустриален облик са дървен материал или настилка от камък.

Декор: трябва да има декор, който носи мекота в цялото това пространство, така че един голям и удобен диван с големи разпръснати възглавници върши много добра работа.
Също така растенията – те внасят живот и цвят във всяка среда, така че е добре да присъстват няколко наистина много големи растения.

Осветление: свободно стоящи на пода лампи са чудесен източник на осветление за този стил. За предпочитане ново отса металните осветлени тела.
















Източници:

четвъртък, 21 март 2013 г.

Винтидж в интериорният дизайн




Първата мисъл е за нещо старо, от което лъха на носталгия и тъга, въпреки, че му е вдъхнат нов живот.
Елегантната френска дума „vintage“ в превод означава „вино с многогодишна издръжливост“. Ето защо стилът  Винтидж в интериорния дизайн включва всевъзможни комбинации от предмети, изпитани с времето, които освен това може да се поднесат  в съвременна „чаша“. Във  Винтидж интериора се използват много стари мебели и предмети от различни страни и епохи.

Винтидж стил в интериорния дизайн може да се опише с три думи -  красиво, романтично и женствено. Винтидж  в интериора означава нещо, което може да те стопли, нещо, което може да създава носталгични и романтични чувства и позволява само положителна емоция да влезе в сърцето ни.

Този стил се характеризира с много декори като картини, покривки, килими, завеси, цветни комплекти вази, чинии и съдове, старинни предмети, стенни часовници, музикални инструменти, натруфени полилеи и деликатни декоративни възглавници.
Ако искате да създадете един наистина уникален интериор във Винтидж  първото нещо, което трябва да направите е да обиколите магазините, в които се разпродават мебели на старо или антиквариати и да намерите акцента за дома, около който да се завърти целият проект.
Известно е, че купуването на старинна мебел е скъпо удоволствие, затова в този област е популярно самото пресъздаване на “старинния” стил. За това способстват съвременните технологии, благодарение на които върху всяка мебел могат да се появят следи от ръжда, изтъркване от камък, зелен налеп върху бронз, следи от бръмбар в дървото и др..
Мебелите във Винтидж обикновено са дървени, покрити с меки дамаски от плюш, памук или коприна. Доминира изработката. Характерните са наличието на  повече столове, фотьойлчета и декоративни масички вместо един голям, луксозен диван и една стъклена маса.
Цветовите схеми във винтидж стила са светли и пастелни тонове  - бяло, розово, лилаво и жълто. Всичко е организирано и украсен в ретро стил, с чувство на модерен и комфортен начин на живот.
 Това е стилът от миналите години, който по някакъв начин е пречупен и през виждането на съвременната мода.  















Източници:
http://www.interiordesignipedia.com/vintage-interior-design.html
http://www.zaneya.com

вторник, 19 март 2013 г.

Как да изберем цвят за Кухнята?




   Възможността да избираш между многобройните цветови комбинации за кухнята може да бъде както вълнуващо, така и много обезсърчително.  Как вземате това решение?
От обичайното съчетание на бяло с черно до всяка друга комбинация изборът може да бъде по-лесен ако следвате някои стъпки при планирането на Вашата кухня. Сигурна съм, че ще Ви  бъдат от полза да вземете правилното решение в комбинирането на избраните от Вас цветове.


7 стъпки за избор на цветова визия на Вашата кухня.

Като влезем в една кухня 1-то нещо, което виждаме е цвета на кухненските шкафове. Но не всичко в там са шкафове, имаме плот, гръб, ел.уреди, стени и под на помещението, както и доста други дребни детайли, за които не се замисляте преди да се сблъскате с тях. Следването на тези съвети  ще Ви помогне да вземете правилните решени в избора на цветове и проектирането на кухнята Ви като едно цяло. Въпреки че е полезно, не е необходимо да следвате тези стъпки в определеният ред.

1.      Избор на цветове за шкафчетата:  кухненски шкафове обикновено заемат  50%  или повече от бюджета Ви , около 40% от визуално пространството във Вашата кухня и не подлежат на честа подмяна. Поради изброените причини, най-добре е да започнете с избора на цвят 1-во за шкафовете, който да  отговаря на вашата индивидуалност и стил на Вашия дом.

2.       Избор на уреди: подредбата на шкафовете в една кухня не могже да бъде завършена,  докато не разберете какви  уреди възнамерявате да закупите. Като фокусни точкимивката, аспираторът ( декоративен или за вграждане), фурната и хладилникът, могат да имат голямо влияние върху избора на цветова комбинация и на цялостната визия в една кухня.

3.      Избор на кухненски плот: кухненският плот е близо до нивото на очите и заема голяма част от визуалното пространство. Уверете се че избраният плот ще подхожда като го сравните с избраният вече цвят и материал на вратичките на кухнята ви.

4.      Избор на цвят за подова настилка: когато подбирате цвета на пода в кухнята, се уверете  че той си подхожда и ще стои добре с  шкафовете, плотът и уредите, както и със съседните помещения. Има закономерност, която гласи че цвета на пода трябва да се доближава до цвета на плота на кухнята. Визулно окото възприема по-добре, ако всички хоризонтални площи са в една гама. Но както вече отбелязах, всяко правило си има изключение!
Въпреки, че е основна покупка,  изборът на подова настилка е на 4-то място, защото той само ще подпомогне да изпъкне Вашата кухня, а няма да е водещ акцент в нея.

5.      Избор на гръб за кухнята (Backsplash): на този етап Вашата цветова схема за кухнята е почти завършена. Трябва отново да се внимава при избора на материал и цвят, понеже Има много варианти за избор на гръб за Вашата кухня, и може както да подчертава кухнята, така и да я загрозява.
Например, лъскава керамични плочки са идеален вариант за модерна кухня, но е вероятно да изглежда не на място при класически кухни, декорирани в старомодния и обратно Ръчно рисувани и матирани плочки могат да добавят старомоден чар, както и материали като неръждаема стомана и камък ще създадат съвсем различно настроение. Също така могат да се използват и огледала като гръб за кухнята, но по тях си личат повече пръски от вода.
Гърба на кухнята може да е от всякакви материали – плочки, стъкло, огледало, камъни, дърво и др., какъвто и материал да изберете, добре е да знаете че избраният цвят за гръб ще изглежда най-добре, ако контрастира с цветовете на кухненските шкафове. Например, бял гръб може да изглежда поразително в кухнята с черни или тъмни шкафове. Ако кухненските шкафове са бели или светло дърво, гръб от неръждаема стомана може да добави един интересен поглед към визията.

6.      Избор на цвят на стените: често забравяте за фона на цялостната цветова схема, вашите стени все още могат да играят важна роля. Изберете цвят, който балансира добре с пода, шкафовете и Backsplashа или такива, които ще накарат Вашата кухня да изпъкне ощр повече.

7.      Избор на смесител и дръжки: Вашите смесители и  дръжките на шкафчетата се инсталират  по-късно. Въпреки че е обичайно кранове и дръжките да си подхождят, то не е задължително.


Все пак не се колебайте, при нужда от допълнителна помощ в избора на цветови комбинации или в проектирането на Вашиата кухня да потърсите съвет от дизайнер.